Krásná herečka Hedy Lamarrová zemřela před 20 lety: Byla šestkrát vdaná, nebránila se erotice, vynalezla svítící obojky pro psy

Hedy Lamarrová, narozená jako Hedwig Eva Maria Kiesler, byla rakousko-americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.
Zdroj: Profimedia
Hedy Lamarr, narozená jako Hedwig Eva Maria Kiesler, byla rakousko-americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.Lamarr se proslavila především filmem Extase z roku 1932 (režie Gustav Machatý). V tomto experimentálním filmu hrála několik minut nahá, což byl jeden z prvních případů ženské nahoty ve filmu.To byl pro tehdejší společnost takový šok, že film odsoudil mj. papež Pius XII., a Adolf Hitler ho dokonce zakázal. + 3 fotky+ 4 fotky

Hedy Lamarrová byla rakousko-americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejoslnivějších hereček stříbrného plátna. Kromě krásné tváře ji zdobil i intelekt a charisma, které jí záviděly ženy po celém světě.

Petra Járková
Petra Járková 19. 01. 2020 07:00

Nenarodila se chudá. Její židovský otec byl ředitelem banky a matka pocházela z bohaté budapešťské aristokratické rodiny. Byla slavnou pianistkou. Hedy se tudíž dostalo velmi dobrého vzdělání. Nejen, že se učila na klavír, chodila do baletu a mluvila třemi světovými jazyky, ale měla talent také pro technické věci. Po skončení střední školy se zapsala na studium herectví na škole Maxe Reinhardta v Berlíně.

První role

První roli získala už v šestnácti letech a během následujících dvou let natočila čtyři úspěšné filmy. Roku 1932 si jí všiml i český režisér Gustav Machatý, který jí dal roli ve svém erotickém filmu Extase. Film vyvolal senzaci a Hedy se díky němu vyšvihla mezi světovou špičku.

Útěk z prvního manželství

Herečka se šestkrát vdala. První manžel byl o třináct let starší německý průmyslník a zbrojařský magnát Friedrich Mandl. Bohužel byl však chorobně žárlivý a svou krásnou manželku hlídal jako oko v hlavě. Říkalo se, že se snažil koupit všechny kopie filmu Extase po celém světě. Hedy však došla trpělivost a v utekla od něj. V převlečení za služku a s bohatou kolekcí šperků vycestovala do Francie a v r. 1937 se nechala na dálku rozvést.

Hvězda první velikosti

Když se ve třiadvaceti letech vydala na lodi do USA, seznámila se s L. B. Mayerem, šéfem filmové společnosti Metro – Goldwyn – Mayer. Ten pro ni vymyslel umělecké jméno Hedy Lamarr a angažoval ji do několika filmů. Díky nim se stala celosvětovou hvězdou první velikosti. Mezi povedené se však řadí jen filmy Samson nebo Dalila.

Dala dítě k adopci

V druhém manželství adoptovala syna Jamese, ve dvanácti letech ho však dala vychovávat jiné rodině. S třetím manželem, hercem Johnem Loderem, měla dceru Denise a syna Anthonyho. Kromě manželství měla za svůj život bezpočet mileneckých vztahů snad se všemi slavnými herci či umělci té doby.

Předloha pro Sněhurku

Podle její krásné tváře byla vytvořena Sněhurka ve filmu od Walta Disneyho a byla také předlohou pro Kočičí ženu. Svou filmovou kariéru ukončila v roce 1958. Po posledním rozvodu v roce 1965 se stáhla do ústraní a žila až do konce života sama na Floridě. Těžce snášela postupnou ztrátu své bývalé krásy, trpěla depresemi a ztrácela zrak. Zemřela na selhání srdce ve věku 85 let.

Technické vynálezy

Kromě toho, že byla neuvěřitelně svůdná, byla i neuvěřitelně chytrá. Kromě své herecké kariéry se věnovala řešení různých technických problémů a je autorkou několika vynálezů. S podporou svého bohatého přítele, majitele letecké továrny Howarda Hughse navrhla lepší konstrukci křídel letadel. Vylepšila světelné semafory, vymyslela rozpustné šumivé tablety, svítící obojky pro psy nebo také krabici, z níž se dají postupně vytahovat papírové kapesníky.

NA FOTKY KRÁSNÉ HEDY LAMARROVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články