Před 118 lety se narodil král dětských srdcí Walt Disney: Mickey Mouse měl jeho vlastní hlas

Walter Elias „Walt“ Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl.
Zdroj: Wikipedia
Walter Elias „Walt“ Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl. Walter Elias „Walt“ Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl. Walter Elias „Walt“ Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl. Walter Elias „Walt“ Disney byl americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl. + 3 fotky+ 4 fotky

Muž, který ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl, se jmenoval Walter Elias Disney. Byl to americký filmový producent, režisér, scenárista, dabér, animátor, podnikatel i filantrop. Společnost, kterou založil, se jmenuje The Walt Disney Company a její roční obrat je přes 35 miliard dolarů.

Petra Járková
Petra Járková 05. 12. 2019 07:00

Walt Disney je známý jako filmový producent a bavič. Zároveň však také jako inovátor animovaného filmu a zábavních parků. Společně se zaměstnanci společnosti vytvořil řadu světově známých postaviček včetně Mickey Mouse, kterému Disney propůjčil i vlastní hlas.

Ocenění

Vyhrál 26 Oscarů z 59 nominací. Také obdržel sedm ocenění Emmy. Po něm pojmenované zábavní parky můžeme najít ve Spojených státech amerických (Disneyland, Walt Disney World Resort), v Japonsku (Tokyo Disney Resort), Francii (Disneyland Paris) a Číně (Hong Kong Disneyland).

Nejslavnější postavička

Jeho nejznámější postavičkou je bezesporu Mickey Mouse. Poté, co ztratil práva na králíka Oswalda, potřeboval vymyslet novou postavičku, která by ho nahradila. Napadla ho myš, protože jednu vlastnil jako domácího mazlíčka v době, kdy pracoval pro Kansas City studio.

Hlas samotného Disneyho

Ub Iwerks přepracoval Waltovy náčrty tak, aby byly lépe animovatelné. Hlas i osobnost Mickeyho ztvárnil samotný Disney až do roku 1946. Myš se původně měla jmenovat Mortimer, později ji ale Lillian Disneyová přejmenovala na Mickey Mouse (myšák Mickey), protože původní jméno se k myšákovi podle ní nehodilo. Mortimer s brooklynským přízvukem se později stal hlavní rivalem Mickeyho v boji o Minnie Mouse.

Němý film

První krátkometrážní animovaný film s Mickeyem se jmenoval Plane Crazy a byl, stejně jako všechny jeho předešlé filmy, němý. Po neúspěšném hledání distributora pro Plane Crazy a následující druhý film, The Gallopin' Gaucho, vytvořil Walt animaci pojmenovanou Parník Willie, která byla již se zvukem. Nová animovaná osobnost brzy zastínila i kocoura Felixe a stala se světově nejpopulárnější postavičkou.

NA FOTKY WALTA DISNEYHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články