Herec a režisér Zdeněk Svěrák slaví 84. narozeniny: Dostal stejné jméno jako jeho zesnulý bratr, původní profesí je učitel

Zdeněk Svěrák je český dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel.
Zdroj: Wikimedia Commons/Kombajn CC BY SA
Zdeněk Svěrák je český dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel.Po studiu na gymnáziu a Vysoké škole pedagogické, kterou dokončil roku 1958, odešel společně se svou budoucí manželkou učit do severozápadních Čech, nejprve do Měcholup a poté do Žatce. Po čtyřech letech ale pedagogickou dráhu opustil a začal pracovat v Československém rozhlase.Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. V rozhlase také poznal hudebníka Jaroslava Uhlíře, s nímž od té doby spolupracuje.+ 4 fotky+ 5 fotek

Je to neuvěřitelné, ale režisérovi Zdeňkovi Svěrákovi je úctyhodných 84 let. Český dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel za svůj život ukázal, že na něj naše vlast může být náležitě hrdá. Mezi jeho nejpodařenější počiny patří například Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět či Vratné lahve.

Petra Járková
Petra Járková 28. 03. 2020 08:00

Milý, vtipný a neuvěřitelně vitální pedagog, režisér, herec, dramatik a spisovatel Zdeněk Svěrák je i přes svůj věk neustále v plném pracovním nasazení. Možná i proto, že nemá čas stárnout, neustále srší energií a pohodou. Celý jeho život však jedna velká pohádka nebyl.

Úzkostliví rodiče

Stejně jako Eda ve filmu Obecná škola i reálný Zdeněk Svěrák to měl doma těžké. Jeho mamince se narodil syn, kterému rodiče dali jméno Zdeněk. Jenomže v pěti letech si malý Zdeněk stoupl na rezavý hřebík a bohužel poté zemřel na sepsi. Druhé dítě se Svěrákovým narodilo v roce 1936 a chlapec dostal také jméno Zdeněk. Jeho rodiče ho ale odmala hlídali až úzkostlivě, aby se mu něco nestalo. Svěrák má ještě mladší sestru Boženu, která se živila jako prodavačka.

Kariéra učitele

Nejprve se Zdeněk Svěrák živil jako učitel. Jeho otec z něj sice chtěl mít elektroinženýra, ale on dal přednost studiím na Vysoké škole pedagogické. Učil na základní škole a zakládal různé ochotnické spolky.

Nesmělý proutník

Zdeněk Svěrák má za sebou drobný přešlap, který by se býval nedostal na světlo nebýt upovídanosti jednoho z režisérů. Psal se rok 1985, v němž probíhalo natáčení filmu Jako jed. Svěrák se tehdy zamiloval do své slovenské kolegyně Ivony Krajčovičové. O úletu věděli všichni včetně jeho manželky. Jenomže Ivona mu city neopětovala a nakonec to dopadlo tak, že s ní po zbytek natáčení odmítl hovořit. Jejich vzkazy ohledně hraní musela tlumočit produkce.

NA TO, JAK ŠEL ČAS SE ZDEŇKEM SVĚRÁKEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články