Režisér Václav Marhoul slaví 60. narozeniny. Jeho Nabarvené ptáče mohlo získat Oscara, lidé při něm utíkali z kin

Nabarvené ptáče je český film režiséra Václava Marhoula z roku 2019 podle stejnojmenného románu polského spisovatele Jerzyho Kosińského z roku 1965.
Zdroj: Profimedia.cz
Nabarvené ptáče je český film režiséra Václava Marhoula z roku 2019 podle stejnojmenného románu polského spisovatele Jerzyho Kosińského z roku 1965.Vypráví o malém chlapci, který během druhé světové války sám putuje po východoevropském venkově.Film je černobílý. Natáčel se částečně v mezislověnštině, umělém slovanském mezijazyku. Film byl přijat do hlavní soutěže 76. ročníku Benátského filmového festivalu, na němž od studentské poroty obdržel cenu Film pro UNICEF za nejlepší snímek bojující za dětská práva.+ 4 fotky+ 5 fotek

Václav Marhoul je český scenárista, režisér, herec, producent, podnikatel, kulturní organizátor a manažer. Nyní prožívá slávu díky filmu Nabarvené ptáče, který získal nominaci na Oscara, ale lidé při jeho zhlédnutí utíkají z kina.

Petra Járková
Petra Járková 30. 01. 2020 07:00

Václav Marhoul absolvoval pražskou FAMU a v roce 1984 začal pracovat jako asistent produkce. Později se živil i jako zástupce vedoucího produkce ve Filmovém studiu Barrandov. Po sametové revoluci se stal na sedm let generálním ředitelem této instituce.

Herecká kariéra

Koketoval i s hereckou kariérou. Vystupoval nejprve v uměleckém sdružení Pražská pětka a poté v pořadech Divadla Sklep. Je také členem dozorčí rady České filmové a televizní akademie.

Práva na Nabarvené ptáče

V květnu 2010 oznámil Marhoul, že získal práva na zfilmování románu Nabarvené ptáče amerického spisovatele polského původu Jerzyho Kosińského. V roce 2013 obdržel na filmovém festivalu v Cannes za jeho adaptaci zvláštní uznání poroty Ceny Krzysztofa Kieslowského pro nejlepší scénář a v roce 2019 byl film konečně dokončen. Dvanáctého září měl film premiéru, která zanechala rozporuplné pocity.

Film není pro každého

Film je drsný a ne každý ho rozdýchá. Obsahuje velmi brutální záběry, které dokáže jen málokdo ustát. Bez odcházejících lidí se neobešla třeba ani premiéra v Torontu. Podle serveru Dailymail.co.uk jedna velmi elegantně oděná žena ze sedadla vstala během svého útěku tak rychle, že praštila diváka, který seděl vedle ní. Jiný muž pak měl prý z kinosálu utíkat takovou rychlostí, až zakopl na schodech a upadl.

Nominace na Oscara

Produkce filmu Nabarvené ptáče vyšla na 174 miliónů korun. Snímek obdržel nominaci v kategorii International Feature Film, což znamená mezinárodní hraný film. Do užšího výběru deseti snímků se dostal v konkurenci s 93 filmy. Slavnostní udílení prestižních cen Oscar se uskuteční 9. února. Může tříhodinové české drama, na němž Václav Marhoul strávil více než 10 let svého života, na Oscarech uspět? Bohužel. Do oscarové finální nominace, která proběhla 13. ledna 2020, ale vybráno nebylo.

NA SNÍMKY ZE STRHUJÍCÍHO FILMU NABARVENÉ PTÁČE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články