Výročí narození milovníka žen Karla Lamače: Připravil o poctivost Lídu Baarovou, zemřel v bytě životní lásky

Karel Lamač byl český filmař, jednalo se o velmi významnou zakladatelskou osobnost moderní české kinematografie.
Zdroj: Profimedia
Karel Lamač byl český filmař, jednalo se o velmi významnou zakladatelskou osobnost moderní české kinematografie.Do dějin domácí kinematografie se zapsal jako režisér prvního českého kompletně ozvučeného filmu C.a k. polní maršálek s Vlastou Burianem, se kterým natočil v letech 1930 - 1938 řadu dalších dodnes oblíbených a populárních komedií - To neznáte Hadimršku,On a jeho sestra, Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Ducháček to zařídí a U pokladny stál.
V roce 1939 emigroval společně s kameramanem Ottou Hellerem do Holandska, kde natočil film De Spooktrein - Půlnoční vlak.+ 3 fotky+ 4 fotky

Do dějin domácí kinematografie se zapsal jako režisér prvního českého kompletně ozvučeného filmu C. a k. polní maršálek s Vlastou Burianem. Lamač byl však i úspěšný herec a především milovník, jehož postelí prošla velká řádka úspěšných a krásných žen.

Petra Járková
Petra Járková 27. 01. 2020 07:00

Karel Lamač se narodil v pražských Košířích jako jediný syn pražského rodáka a magistra farmacie Karla Lamače a jeho manželky Františky. Stejně jako otec studoval na lékárníka, mnohem více ho však zaujalo umění.

První světová válka

Už během studií se stal dirigentem filharmonického orchestru a později začal vystupovat společně s ochotníky jako kouzelník. Za první světové války dokonce narukoval do armády, kde na frontě natáčel v zákopech aktuality, přičemž velmi často riskoval vlastní život. Po skončení první světové války a návratu do vlasti se osamostatnil a založil vlastní filmový ateliér Kavalírka.

Láska k Anny Ondrákové

Po roce fungování natočil československý film Vzteklý ženich, ke kterému napsal scénář, byl jeho režisérem i hercem. Jako herec tvořil sehranou dvojici s prvorepublikovou kráskou Anny Ondrákovou. Ta byla do Lamače velmi zamilovaná a chtěla si ho vzít. Karel však chtěl zůstat svobodný, což  Anny velmi ranilo a na truc si vzala známého německého boxera Maxe Schmelinga.

S Baarovou v posteli

Lamače to sice zasáhlo, ale nic to neměnilo na tom, že střídal ženy jak ponožky. Jeho postelí prošla například kráska Lída Baarová, kterou připravil o panenství. „Bylo mi sotva 18 let a on to s takovými mláďaty uměl,“ vzpomínala Baarová. „Každý muž, jenž se zamiloval do některé herečky, stejně dříve nebo později zjistil, že už je přinejmenším druhý. První byl vždycky Lamač," smála se Lída.

Poslední němý film

Posledním československým němým filmem, ve kterém se objevil před druhou světovou válkou, byla komedie Milování zakázáno z roku 1938, kde měl samozřejmě na starosti i režii.

Nejznámější filmy s Burianem

Do dějin domácí kinematografie se zapsal jako režisér prvního českého kompletně ozvučeného filmu C. a k. polní maršálek s Vlastou Burianem, se kterým natočil řadu dalších oblíbených a populárních komedií. Mezi nejoblíbenější dodnes patří filmy jako To neznáte Hadimršku, On a jeho sestra, Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Ducháček to zařídí nebo U pokladny stál.

Útěk před nacismem

Před nacistickým nebezpečím emigroval do Holandska, později se přesunul do Belgie a Francie, kde opět natáčel. Po napadení Francie nacisty odjel do Anglie, kde znovu vstoupil do armády a v Royal Air Force natáčel dokumenty ze života československých vojáků. Pozornost vzbudila především jeho protinacistická satira Švejk bourá Německo, ve které účinkoval i pozdější československý ministr zahraničních věcí Jan Masaryk.

Komunistický převrat

Po skončení druhé světové války se vrátil do vlasti, ale hned zase emigroval, ze strachu z komunistického převratu. Zpočátku působil ve Francii, později žil několik let v USA, kde pracoval na novinkách a vynálezech v oblasti filmu a televize. Po ukončení aktivní činnosti se přestěhoval do bavorského Mnichova.

Smrt u životní lásky

Karel Lamač zemřel 2. 8. 1952 po vážné nemoci ledvin a jater v Hamburku v bytě u své celoživotní lásky Anny Ondákové-Schmelingové a jejího manžela Maxe Schmelinga. Je pohřben v německém Hamburku.

NA SNÍMKY MILOVNÍKA KARLA LAMAČE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články