Obecná škola: Co jste jistě nevěděli o dnes vysílaném legendárním filmu?

Profesor Hnízdo muzicíruje
Zdroj: Česká televize
Igor Hnízdo ve filmu Obecná školaNeolizujte zábradlí!Rosenheim byl vždycky tak trochu rebelEda v seriálu Obecná škola+ 6 fotek+ 7 fotek

Jmenuji se Hnízdo. Igor Hnízdo. Kdo by neznal jednu z nejslavnějších hlášek českých filmů? Snímek, který se již nyní považuje za klasiku a dvacet pět let po svém uvedení je stále populární u mladší generace, která v době jeho vzniku nebyla ještě na světě.

Petra Járková
Petra Járková 22. 04. 2019 18:00

Kde se vzala Obecná škola?

Nápad natočit tenhle film vznikl už v roce 1985. Tehdy si filmaři u jiného natáčení povídali historky ze školních lavic a náčrt scénáře byl rázem na světě.

Klaus měl být hercem

Jan Svěrák velmi toužil po tom, aby si jednu z menších rolí zahrál i Václav Klaus (74) a nebál se jej tedy oslovit. Klaus měl mít ve filmu jednu jednoduchou větu, ale filmařům na jejich prosbu nikdy neodpověděl.

Obecná škola nebo Requiem pro panenku

Česká komise, která vybírá naše snímky pro boj o Oscary, se rozhodovala mezi Obecnou školou a snímkem Requiem pro panenku. Nakonec zvítězil Svěrákův film, který byl i nominován na cenu, ale magickou sošku nezískal.

Ředitele měl hrát Labuda

Marián Labuda měl původně ztvárnit roli ředitele školy, nakonec však odmítl kvůli jinému natáčení.

Dabovaná manželka

Ve filmu si zahrála i skutečná manželka Jana Třísky – dostala menší roli poštovní úřednice. Ve filmu ji ale dabuje Zlata Adamovská.

Pamatujete si na obrázek na hrobě Edy Součka?

Tak ten pán na snímku je Zdeněk Svěrák. Svěrákovi totiž kdysi jednoho Zdendu doma měli. Ale ten šlápnul na rezavý hřebík a umřel. Když se narodil další chlapec, tak dostal také jméno Zdeněk – a to je právě náš známý umělec, který fotku zemřelého bratra ve filmu použil.

Rodinné role

Film se natáčel v domě, kde bydlel Zdeněk Svěrák. Ve filmu můžeme vidět i Svěrákovu matku – je to ta paní, která na hřbitově zalévá květiny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články