20 let s filmovým fenoménem X-Men: Česká stopa v Apokalypse a zajímavosti z natáčení

Magneto
Zdroj: TV Prima
X-Men: Apokalypsa je v pořadí devátým snímkem o superhrdinech se zvláštním genem X. Celosvětová premiéra filmu proběhla 9. května 2016 v Londýně.Natáčelo se v Kanadě.Film zaměstnal přes 15 000 lidí.Ve filmu jde rozeznat rozdílné frekvence kamer. V Osvětimi byly použity ty s frekvencí 60 snímků za sekundu kvůli zjednodušení práce s efekty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jsou tomu už dvě desítky let, kdy šla do kin první "Marvelovka" X-Men. A byl to kasovní úspěch. Film, který stál 75 milionů dolarů, nakonec utržil téměř 300 milionů dolarů. V pořadí již devátým dílem filmové série je snímek X-Men: Apokalypsa, který nedávno vysílala Prima Cool.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2020 09:19

X-Men je tým superhrdinů poskládaný z různých komiksových příběhů, všechny pojí zvláštní gen označený jako X. Umožňuje jim vládnout různými schopnostmi, o nichž se může obyčejným smrtelníkům jen zdát. Apocalypso byl od počátku věků uctíván jako bůh. Coby první a nejsilnější mutant z X-Menů dokázal načerpat sílu ostatních hrdinů a stal se tak neporazitelným. V "devítce" se probouzí po tisíciletém spánku a nestačí se divit, jak se změnil okolní svět. Sestaví tým mutantů s cílem nastolit nový světový řád, kterému by vládnul. Osud Země tak visí na vlásku.

Česká píseň

Filmová série X-Men je sice americkou záležitostí, ale i tak v ní Česko zanechalo stopu. Jmenovitě brněnská rocková kapela Progres 2. Její píseň “Kdo jsem” můžeme slyšet během scén odehrávajících se ve Východním Berlíně.

A když už jsme u hudby, Angel (Ben Hardy) během toho, kdy se ho snaží do svých řad získat Apocalypso (Oscar Isaac), poslouchá skladbu “Four Horsemen” od Metallicy, která odkazuje na čtyři apokalyptické jezdce. V tomto případě to jsou Magneto, Psylocke, Archangel a Storm.

Skutečná doba natáčení scén

Co ve filmu trvá tři minuty, může v reálu zabrat i týdny a týdny intenzivní práce. Jako třeba v případě Quicksilvera, kterého si zahrál Evan Peters známý především z úspěšné seriálové antologie American Horror Story.

Natočení záchrany žáků Xavierovy školy pro nadanou mládež, která trvá ve filmu necelé tři minuty, zabralo měsíc a půl příprav. Musela se použít velmi drahá technika včetně 3D kamery Phantom, jenž dokáže zachytit 3000 snímků za vteřinu, a to při rychlosti 60 km/h. Vše se muselo nachystat dopředu a vypočítat na milimetry.

Frustrovaná Psylocke

Herečka Olivia Munnová – zahrála si postavu Psylocke, která nejdříve pracovala pro hledače mutantů Calibana a později se přidala k výpravě Apocalypsa – si veřejně postěžovala, že ji zaráží, jak jsou tvůrci filmu neznalí komiksů s X-Meny.

"Byla jsem opravdu hodně překvapená, když jsem zjistila, že režisér (Bob Singer) a scénárista (Simon Kingberg) nevěděli nic o tom, že má Psylocke dvojče. Musela jsem jim vysvětlovat hodně věcí, protože se ukázalo, že mou postavu skoro vůbec neznají a marvelovský svět X-Menů jakbysmet. Pro mě jako pro oddanou fanynku to bylo velmi frustrující," prozradila herečka.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU X-MEN: APOKALYPSA:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články