Táta Mickey Mouse, který natočil i film o menstruaci: Uplynulo 52 let od smrti Walta Disneyho

Walt Disney a jeho slavný myšák.
Zdroj: wikipedia, flickr
Znáte jména všech princezen?Popelka patří k jedněm z nejkrásnějších pohádek.Nejmladší milují pohádku o Ledovém království.Žhavou novinkou příštího roku má být nově animovaný Lví král.+ 6 fotek+ 7 fotek

Producent, režisér, scénárista, dabér, animátor, podnikatel a filantrop. A zejména tvůrce mnoha filmových postav, do kterých se zamilovaly děti po celém světě. Proměnil 26 z 59 nominací na Oscara, sedm ocenění Emmy a jeho zábavní parky se nacházejí po celém světě.

Redaktor
Redaktor 15. 12. 2018 18:01

Walter Elias „Walt“ Disney se narodil 5. prosince 1901 v Chicagu, Illinois. Odmalička miloval kreslení – na střední škole v Chicagu navštěvoval večerní kurzy, stal se karikaturistou školních novin a za první světové války tvořil vlastenecké kresby. Snažil se najít vhodnou pozici, aby mohl započít svou uměleckou kariéru – nakonec kreslil reklamy pro noviny, magazíny a filmová divadla. Po vypršení smlouvy se rozhodl pro založení vlastní animační společnosti – společně s Fredem Harmanem. Vytvořili spolu kreslené filmy nazvané „Laugh-O-Grams“, které mu přinesly prvotní úspěch, ale ne na dlouho. Společnost později zkrachovala.

Se svým bratrem založil nové animační studio a to byl začátek Disney Brothers' Studio. Vytvořili seriál Alice Comedies, Králík Oswald a další, disturbuovány byly společností Universal Pictures. Ovšem nešťastným sledem okolností Walt Disney o Oswalda přišel, získala jej právě firma Universal. Proto přišel s postavičkou Mickey Mouse – jeho hlas i osobnost ztvárnil on sám. Později se přidal Kačer Donald, Goofy, Pluto, Pepek námořník a mnoho dalších. Raketový start ale znamenal snímek Sněhurka a sedm trpaslíků, který odstartoval zlatý věk animace. Byl následovaný filmy jako Pinocchio, Bambi, Alenka v říši divů a další. V roce 1955 byl oficiálně otevřen Disneyland, kde se děti mohly konečně setkat se svými oblíbenými postavami.

Roku 1946 se Disney Studio s firmou Kotex rozhodlo vytvořit edukační video pro střední školy o menstruačním cyklu – apeluje na mladé dívky, aby si dávaly pozor na emocionální výkyvy, přemíru únavy a vyvrací mýty o nekoupání se. Doporučuje jíst dostatek ovoce a pít hodně vody. Desetiminutový film velice šikovně přistupuje k celému tématu a krev je zde dokonce ukázána v bílé barvě.

Walt Disney se stal kouzelníkem, který uchvátil děti i dospělé a umožnil jim prožít své příběhy všemi různými způsoby. Rád říkával: „Chceš-li být opravdu úspěšný a šťastný, musíš dělat, co tě baví.“ A svou radostí naplňoval celý svět – Disney zůstává největším jménem v oblasti animovaných filmů a stále roste a expanduje.

V roce 1966 mu byl nalezen nádor v levé plíci, ten se bohužel ukázal jako zhoubný. Zemřel 15. prosince 1966 v kalifornské nemocnici, deset dnů po svých 65. narozeninách, na selhání krevního oběhu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články