Obrazy Vincenta van Gogha ožívají ve filmu držitelů Oscara

Snímek je kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb.
Zdroj: Facebook.com/lovingvincentmovie

S láskou Vincent (Loving Vincent) je název unikátního koprodukčního snímku, který je kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Ty vytvořilo 125 umělců z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Snímek už má na kontě řadu úspěchů. Do českých kin vstoupí životopisné drama v lednu příštího roku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 12. 2017 16:19

O víkendu vyhrál Evropskou filmovou cenu (považovanou za tzv. evropského Oscara) a ve své kategorii je nominován i na prestižní Zlaté glóby a Critics Choice Awards, které často predikují i nominace na ceny Americké filmové akademie. 

 Život obrazům světoznámého malíře vdechli producenti společnosti Breakthru Films, držitelé Oscara v kategorii Krátký animovaný film. „Kdyby se 66 960 originálních olejomaleb vytvořených pro vznik filmu rozložilo, dokázaly by svou plochou pokrýt celý Londýn nebo newyorský Manhattan,“ uvádějí tvůrci snímku, který je svého druhu první na světě.

Předlohou pro animované obrazy se staly hrané scény se skutečnými herci, mezi kterými se objevila například Saoirse Ronan, kterou si čeští diváci mohou vybavit z filmu Pokání, za který coby 13letá byla nominována na Zlatý glóbus a Oscara, Helen McCrory, Aidan Turner nebo Douglas Booth. Samotného Vincenta van Gogha představuje polský herec Robert Gulaczyk.

Scénář celovečerního britsko-polského snímku, pod jehož režii se podepsali Dorota Kobiela & Hugh Welchman, vznikl na základě 800 dopisů, které Vincent Van Gogh psal především svému bratrovi. Náročné přípravy trvaly dlouhá léta a probíhali v několika fázích.

„Společně jsme velmi úzce pracovali na scénáři, přípravách filmu i samotném natáčení s herci. Teprve, když do hry vstoupili animace, naše role se rozdělily. Dorota jako malířka měla na starosti animaci obrazu, já se soustředil na zvuk, hudbu a další složky. V jednu chvíli jsme museli být na dvou místech zároveň, takže bylo dobré, že jsme měly role rozdělené. Společně jsme pak opět pracovali na finálním dokončení filmu,“ uvádí k procesu vzniku filmu polovina režisérského a scénáristického tandemu Hugh Welchman.

Příběh životopisného filmu S láskou Vincent vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Na plátnech českých kin se film objeví 25. 1. 2018, distributorem je společnost Bohemia Motion Pictures.

Další podrobnosti naleznete na facebookových stránkách distributora.

Zdroj: Tisková zpráva

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články