Zrestaurovaná Cesta do pravěku se vrací: Co nevíte o legendárním filmu Karla Zemana?

I dnes, po 64 letech, ho obdivují tvůrci filmových triků z celého světa
Zdroj: Bontonfilm
Scéna souboje stegosaura s ceratosaurem je pravděpodobně inspirována mimořádně podobnou scénou z Disneyova filmu Fantasia  z roku 1940Souboj t-rexe a stegosaura Film inspiroval režiséra Stevena Spielberga k natočení filmu Jurský park  Kluci na loďce+ 6 fotek+ 7 fotek

Není tajemství, že průlomový film je považován za legendární. I dnes, po 64 letech, ho obdivují tvůrci filmových triků z celého světa. Starší generace ho znají téměř nazpět, oslovit ale stále dokáže i ty nejmenší chlapce. Víte ale třeba, kde všude se vlastně natáčel, čím si museli projít hlavní hrdinové či kde našel Zeman inspiraci pro slavnou bojovou scénu dvou obřích ještěrů?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 06. 04. 2019 14:00

Znovu na programech kin

V rámci projektu „Čistíme svět fantazie“ se kultovní film tento týden znovu vrátil na plátna. Cesta do pravěku prošla digitálním zrestaurováním a od 25. dubna si ji můžete i se svými dětmi vychutnat v nejlepší současné kvalitě a v jiných barvách, než na jaké jste byli z televize zvyklí. Díky kompletní technické renovaci totiž film dostal přesně takovou podobu, jakou měl při své premiéře v roce 1955.

Slavnostní představení nové verze proběhlo v předpremiéře už 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvedl i britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda. A setkalo se s velkým ohlasem.

Kde všude se tenkrát natáčelo

Pokud jste žili v přesvědčení, že film vznikal především v ateliérech, jste na omylu. Výjezd z jeskyně na začátku filmu se točil na zamrzlém rybníku v Jindřichově Hradci, následné scény v obrovských ledových krách zase na přehradě Souš v severních Čechách, kde pyrotechnici rozbili po vypuštění led výbušninami.

Záběry moře se pak točily na německém ostrově Rujána na břehu Baltu, karbonský prales v hostivařských ateliérech, močály na Třeboňsku a splavování divoké řeky na slovenském Váhu v oblasti Galanty a Šaly. Dále byly exteriéry natáčeny v meandrech řeky Moravy u Bzence v přírodní rezervaci Osypané břehy. Některé záběry pak také na přehradě Fryšták asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí.

Další zajímavosti z natáčení a o filmu

  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana, a tak se rozhodl raději natočit Cestu do pravěku. Původně se však snímek měl jmenovat Cesta do minulosti naší Země.
  • Film byl komunisty preferován jako jeden z nástrojů odklonu od víry a propagace sovětské vědy. Již tenkrát byl kritiky označováván jako ideologický. Zároveň byla ale Cesta do pravěku ve své době odborníky oceňována za vysokou vzdělávací hodnotu a vědeckou korektnost.
  • Scéna souboje stegosaura s ceratosaurem je pravděpodobně inspirována mimořádně podobnou scénou z Disneyova filmu Fantasia z roku 1940, kde spolu v podobné choreografii bojují stejné druhy. Ve zlínských ateliérech, kde Karel Zeman pracoval, byly trikové filmy oblíbené a tamní filmaři zbožňovali také americké kreslené grotesky včetně filmů z Disneyova studia. Je tedy velmi pravděpodobné, že Zeman Fantasii viděl a nechal se jí inspirovat.
  • Film se natáčel dlouhé dva roky, během kterých chlapci často chyběli ve škole, a proto museli mít učitele na doučování. S výjimkou Vladimíra Bejvala v roli Jirky stáli před kamerou poprvé a také naposledy. Po skončení natáčení se navíc hlavní představitelé neviděli dlouhých padesát let, po nichž se zase sešli při výročí filmování.
  • Film, který se prodal do 72 států světa, byl v roce 1959 vyznamenán na Mezinárodním festivalu v Benátkách a v Mannheimu.
  • V USA se Zemanův snímek natolik líbil, že o 9 let po české premiéře začal vznikat americký film Výprava na počátek času. Američtí tvůrci změnili úvod filmu, kde nahradili Zemanovy záběry scénami amerických chlapců (zabíraných převážně zezadu), kteří díky soše indiánského šamana a obyčejné loďce z Central Parku vplují do Zemanova pravěku, tedy původního filmu Cesta do pravěku. Jména hlavních hrdinů američtí režiséři změnili na Jo-Joa, Bena, Tonyho a Doca; také vystříhali všechny scény se záběry na česky psaný deník. Naopak přidali odborné komentáře a na konci se Američané místo nalezení trilobita dočkají něčeho, co má představovat velký třesk... Řada Američanů si dodnes myslí, že film od začátku vznikal v koprodukci USA-Československo.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články