Nesmrtelní "Brouci": 15 věcí, které jste o jejich legendárním filmu Help! určitě nevěděli

Pláště, které na sobě měli George Harrison a Ringo Starr, se vydražily za 115 tisíc liber (téměř 3,8 milionu korun)
Zdroj: archiv
John Lennon chtěl původně natočit skladbu "Help!" v pomalém stylu Boba Dylana, ale pro úvod filmu byla nutná rychlá klasická beatlesovkaI když je film Help! protkán písněmi, ty, stejně jako v prvním filmu Perný den, nemají s obsahem vlastně žádnou souvislost, fungují zde spíše jako doplňující videoklipyI když film u diváků slavil úspěchy, členům kapely se příliš nelíbilJohn Lennon o filmu prohlásil: „Help!, to byla otrava, protože my jsme tehdy pořádně ani nevěděli, co se kolem nás děje+ 6 fotek+ 7 fotek

Svůj druhý celovečerní film Beatles začali točit na den přesně před 54 roky. A na rozdíl od toho prvního byl dokonce barevný. I když jde spíše o snůšku skvělých gagů, protkanou suchým anglickým humorem, určitě pobaví i dnes.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 02. 2019 08:00

Kromě autentické beatlemánie nabízí film Help! také vytříbenou ztřeštěnou komedii, která podvratně rozbíjí navyklé vyprávěcí postupy hraných filmů. I když je ale protkán písněmi, ty, stejně jako v prvním filmu Perný den, nemají s obsahem vlastně žádnou souvislost, fungují zde spíše jako doplňující videoklipy. Přestože se režisér Richard Lester v tomto případě spolehl spíše na slávu samotné kapely než na kvalitu, fanouškům se snímek líbil. Sami muzikanti z něj však nadšeni nebyli.

Pokud vás ale spíše než samotný film zajímá, jak natáčení kultovního snímku probíhalo, jaké zajímavosti se o filmu dají zjistit nebo třeba za kolik se vydražilo piano, na které hráli Paul McCartney a John Lennon, či pláště, které na sobě ve filmu měli členové skupiny George Harrison a Ringo Starr, jste na správném místě.

1. O vzniku názvu filmu koluje celá řada historek. Podle jedné se původně měl jmenovat Beatlemania II, poté se zvažoval název Eight Arms To Hold You (Osm paží tě drží), ale když se při natáčení scény s tygrem zvíře objevilo na scéně neplánovaně, Ringo spíše než na Beethovenovu Ódu na radost spoléhal na upozornění režiséra. Podle jeho výkřiků „Help! Help!“ získal film svůj název. Pikantní je, že na soundtracku k filmu vydaném v USA je ještě uveden zamýšlený název Osm paží tě drží.

2. Možná to ale bylo trochu jinak. Steve Turner totiž ve své knize o vzniku písní Beatles vzpomíná, že režisér Dick Lester s filmovým štábem od počátku počítali s názvem Help, ale problém tkvěl v tom, že existoval už jiný film se stejným názvem. Proto padaly možnosti jako Eight Arms To Hold You, které se už uváděly na vycházejících singlech, nebo dokonce Beatlemania II. Nakonec se otázka porušení práv vyřešila přidáním vykřičníku za název.

3. John Lennon chtěl původně natočit skladbu Help! v pomalém stylu Boba Dylana, ale pro úvod filmu byla nutná klasická rychlá beatlesovka. Johna později štvalo, že fanoušci nepochopili hlavní myšlenku této písničky - a to konkrétně, že se cítí opuštěný, nejistý a skutečně volá o pomoc. V 70. letech ji chtěl předělat do podobného stylu svého sólového hitu Scared, ale bohužel to nestihl.

4. Jedno z propagačních hesel k filmu znělo „Prosím nevyzrazujte začátek tohoto filmu svým přátelům (stejně by vám nevěřili)“. To byla narážka na tehdejší obvyklé uvozovací věty ke thrillerům: „Prosím nevyzrazujte konec tohoto filmu svým přátelům.“

5. John Lennon o filmu prohlásil: „Help!, to byla otrava, protože my jsme tehdy pořádně ani nevěděli, co se kolem nás děje. Ve skutečnosti Dick Lester s tím svým Batmanem předběhl dobu, ale my jsme v té době byli permanentně sjetý, a tak ty nejlepší věci, na kterých se válíme smíchy, skončily pod střihačským stolem.“

6. Film se natáčel kromě Velké Británie (Londýn, Twickenhamské atelíéry, Wiltshire) také v Rakousku (Obertauern) a Bahamách (Balmoral, Paradise Island). Za pobytem v exotickém prostředí byla původně snaha snížit daňové náklady, ale manažer Epstein z opatrnosti volil standardní postup. Vedl ho k tomu skandál kolem filmu Tom Jones, realizovaný ve stejné době jako Help!

7. Beatles před natáčením nikdy nestáli na lyžích. Proto byli pojištěni na vysokou sumu, což se ukázalo jako prozíravé poté, co si jejich producent George Martin druhý den pobytu na horách zlomil kotník.

8. Paul se ve své „zmenšené“ scéně objevil doopravdy nahý. Zopakoval si to následně i v dalším filmu Beatles s názvem Magical Mystery Tour.

9. Během natáčení závěrečné rvačky na pláži měl Lennon schůzku a nemohl být přítomen - musel za něj tedy zaskakovat dvojník (což po je podobná situace, k jaké došlo i během natáčení předchozího beatlesovského filmu Perný den).

10. Plavec, který se Brouků během filmu dvakrát ptá na cestu k bílým doverským útesům, jednou v Alpách a jednou na Bahamách, je Mal Evans, cestovní manažer Beatles.

11. Podle herečky Eleanor Bron, jež ztvárnila roli Ahme, pojmenoval později Paul McCartney slavnou píseň Eleanor Rigby z alba Revolver.

12. Ve snímku se objeví i krátká pasáž nazvaná James Bond Theme, která je na některých raritních albech Beatles spojena s titulní písní Help!

13. V roce 2007 byl zvuk i obraz filmu kompletně restaurován a vydán s několika bonusy na DVD nosiči. Vydány byly celkem tři DVD verze, dvě jsou určené pouze pro USA a Kanadu, jedna pak pro zbytek světa.

14. Z filmu bylo vystřiženo několik méně podstatných scén, které se objevily na remasterované a digitálně upravené dvoudiskové DVD verzi v roce 2008.

15. V roce 2014 dal tehdy dvaaosmdesátiletý režisér Lencer do dražby piano a pláště z filmu Help! Pláště, které na sobě měli George Harrison a Ringo Starr, se vydražily za 115 tisíc liber (téměř 3,8 milionu korun). Paul McCartney dražbu svého oblečení na poslední chvíli zakázal. Za piano, na které hráli Paul McCartney a John Lennon, nejmenovaný jihoamerický sběratel zaplatil 57 500 liber (téměř 1,9 milionu korun).

Zdroj: ČSFD.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články