Největší skandály a pikantnosti ze života Alžběty II. Nejdéle vládnoucí královna dnes slaví 93. narozeniny

Britskou královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. 6. února 1952
Zdroj: Instagram/The Royal Family
Rok 1949 - se synem Charlesem, když mu bylo asi 8 měsíců.Rok 1961 - při tanci s prezidentem Kwame Nkrumahem během návštěvy Ghany.Rok 1953 - Královna s princem Philipem po korunovaci.Rok 1972 - s nizozemskou královnou Julianou a princem Bernhardem.+ 11 fotek+ 12 fotek

Matka čtyř dětí, osminásobná babička, co nevidět osminásobná prababička a panovnice šestnácti samostatných států, která je pro mnohé vzorem ctnosti. Za těch pětašedesát let na britském trůně však i nejsledovanější žena světa musela čelit hned několika skandálům, které se ani jí nevyhnuly. Ty dokazují, že i život Jejího Veličenstva může být pestrý a za maskou dokonalé dámy se může skrývat vášnivá a tvrdohlavá žena.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 21. 04. 2019 08:00

Hajlující děvčátko

V roce 2015 Británií otřásl skandál. Deník The Sun zveřejnil sedmnáctivteřinové rodinné video z roku 1933, na němž tehdy sedmiletá Alžběta II. pochoduje zahradou Buckinghamského paláce a „nacvičuje" nacistický pozdrav. To napodobuje i tříletá Margaret. Vedle obou malých princezen kráčí se zdviženou pravicí také královna matka, která obě holčičky s úsměvem sleduje. Za nimi jde jejich strýc Eduard VIII., který byl znám a kritizován pro své sympatie k nacismu.

Prosazený ženich

Mladičky kadet britského námořnictva, který byl jejím vzdáleným příbuzným, dívce učaroval. Rodina ale přidrzlého a stále vtipkujícího syna prince Andrease nepovažovala za vhodného manžela. I když pocházel z urozeného rodu, jeho otec, princ Andreas byl notorický gambler, a hluché matce Alici zase diagnostikovali maniodepresivní psychózu. Alžběta si ale trvala na svém a sňatek s ním si prosadila i přes vůli své rodiny. Princ Filip ale musel konvertovat k anglikánům a vzdát se řecké i dánské koruny.

Předražené svatební šaty

V čase svatebních příprav platil ještě válečný přídělový systém. Alžběta si proto musela schovávat přídělové lístky, aby měla na nákup materiálu na svatební šaty od návrháře Normana Hartnella. Stály v přepočtu 48 000 Kč. Měly cudný srdcový výstřih, téměř pět metrů dlouhou vlečku a speciálně na přání královny matky byly ušité z hedvábného saténu, který byl ozdoben řetězci vyšitých květů a hvězdiček. Celkem bylo použito na deset tisíc bílých korálků a krystalů a sám Norman Hartnell prý prohlásil, že jde o nejkrásnější šaty, které kdy vytvořil.

Sexuchtivá královna

Tajemství, které mělo zůstat za dveřmi královské ložnice, vynesla na svět spisovatelka Lady Colin Campbell, jež se proslavila životopisem o princezně Dianě. V knize o sexuálním životě královny například uvedla, že svatební noc královny Alžběty a prince Filipa byla tak vášnivá, že si o ní služebnictvo ještě dlouho povídalo. A také to, že královna má velmi zdravý sexuální apetit, zatímco princ Filip je proutník od přírody, jenž flirtuje s každou ženou. Nicméně zároveň dodala, že princ Filip nikdy nepřekročil hranici flirtu a že zůstalo jen u lichotek. Zároveň královna Alžběta II. sama zdravému flirtu svého manžela souhlasně přihlížela, neboť mu tím dávala pocit „zabavení se“ a sobě volnost ve věcech vlády.

Divoká dračice

I podle svědectví bývalých sloužících manželé v soukromí často odhazovali chladné masky a i po letech si dovedli nejen vyjadřovat vášnivou lásku, ale také se mezi sebou vášnivě a ostře pohádat. Šušká se, že během nich královna Filipovi nezřídka říká, ať „drží klapačku“. Po jednom sporu v Austrálii prý po něm zase hodila tenisky i raketu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články