Královna Alžběta a princ Philip: Tajemství jejich dlouhého a pohodového manželství

Královna Alžběta a princ Philip: Tajemství jejich dlouhého a pohodového manželství
Zdroj: Profimedia.cz
Rok 1949 - se synem Charlesem, když mu bylo asi 8 měsíců.Rok 1961 - při tanci s prezidentem Kwame Nkrumahem během návštěvy Ghany.Rok 1953 - Královna s princem Philipem po korunovaci.Rok 1972 - s nizozemskou královnou Julianou a princem Bernhardem.+ 11 fotek+ 12 fotek

Princ Philip, který zemřel v pátek 9. dubna 2021, strávil se svou životní láskou - britskou královnou Alžbětou II. krásných 74 let. Během té doby ušli dlouhou cestu a museli překonat i spoustu nástrah.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 04. 2021 14:08

Zesnulý princ Philip, vévoda z Edinburghu, by v červnu oslavil neuvěřitelných 100 let. Jeho vyvolená žena, královna Alžběta je o pět let mladší, na svůj věk však ani jeden z nich zdaleka nevypadal. Jejich královská láska byla opravdu silná. Podívejte se, co všechno je tolik sblížilo.

Manželství založené na lásce

Psal se rok 1934 a osmiletá Alžběta se zúčastnila svatby Philipova bratrance. O pět let později, těsně před druhou světovou válkou, tehdy osmnáctiletého Philipa uviděla znovu a ihned se do něj zamilovala. Během války byli v kontaktu, psali si dopisy, a když se Philip v roce 1946 z války vrátil, požádal Alžbětu o ruku. Svůj vztah však museli udržovat v tajnosti až do jejích jednadvaceti let a svou lásku oficiálně oznámili až 9. července 1947. V listopadu se pak vzali.

Philipovy oběti

Aby spolu mohli žít, bylo třeba pár věcí obětovat. Philip se vzdal všech předchozích titulů a musel se stát i naturalizovaným britským občanem. Měl totiž německé kořeny a z toho rodiče Alžběty nebyli moc nadšení. Na svatbu dokonce nemohl přijít nikdo z jeho německých členů rodiny, takže se na ní neukázaly ani jeho tři sestry. Philip zároveň věděl, jak Alžbětu štve, že je její otec závislý na cigaretách, a tak ráno v den svatby sekl s kouřením.

Vzájemná podpora

Známější a viditelnější z královského páru byla pochopitelně Alžběta, kterou její muž ve všem podporoval. „Královna nosí korunu, ale její manžel nosí kalhoty,“ napsal Gyles Brandreth v knize Philip a Alžběta: Portrét královského manželství. „Jednoduše byl mou silnou stránkou a zůstal jí i po všechna ta léta,“ dodala královna Alžběta II. v roce 1997 při výročí zlaté svatby.

Společné zájmy

Oba měli spoustu povinností, ale když to jen šlo, užívali si sami sebe. Sbližovalo je společné grilování, pikniky či umění spojené s divokou zvěří.

Smysl pro humor

Možná to tak na první pohled nevypadalo, ale princ Philip měl neuvěřitelný smysl pro humor. Když v roce 2017 oznámil, že se stahuje do ústraní a už se nebude účastnit oficiálních událostí, královna ve svém projevu řekla, že jeho smysl pro humor mu zůstane úplně stejný. A co to znamenalo? Třeba Alžbětě II. dal netradiční přezdívku – klobása. Jak k tomu přišla? Během jedné z formálních příležitostí jí Philip řekl: „Netvař se tak smutně, klobáso.“

Nesdíleli společnou ložnici

Vyšší třída v Anglii měla vždy oddělené ložnice. A to stejné platilo i pro Alžbětu i Philipa.

Neustále spolu mluvili

Alžběta s Philipem spolu určitě netrávili tolik času, kolik by si přáli. V kontaktu ale byli díky všemožným technologiím neustále. Poté, co vévoda odešel do ústraní a začal žít ve Wood Farm, si dokonce každý den volali.

Základem byla tolerance

„Hlavní lekcí, kterou jsem se naučil, je to, že tolerance je jednou ze základních složek každého šťastného manželství,“ řekl jednou princ Philip. „Tolerance nemusí být tak důležitá, když se věci vyvíjí dobře, ale je naprosto nezbytná v obtížných situacích,“ dodal.

Cenné dárky

Královna v roce 1966 dostala od svého manžela cennou brož, kterou dodnes nosí často a ráda. I takto Philipovi vzdávala hold.

Ničeho nelituji

Některá manželství se rozpadnou po pár měsících společného soužití, Alžběta s Philipem byli spolu dlouhých 74 let a ničeho rozhodně nelitovali. „Pokud se mě někdo po 25 letech manželství zeptá, co si myslím o rodinném životě, tak odpovím s jednoduchostí a přesvědčením, že jsem rozhodně pro,“ uvedla královna v roce 1972 u příležitosti jejich stříbrné svatby. A od té doby se určitě nic nezměnilo.

NA DALŠÍ FOTOGRAFIE KRÁLOVNY ALŽBĚTY A JEJÍ RODINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články