Známe důvod, proč příslušníci britské královské rodiny nepoužívají své příjmení

K čemu příjmení, když celý svět stejně ví, kdo jste?
Zdroj: Shutterstock.com/Brightside.me
Britská královna nejenže nepoužívá příjmení, ale nemá ani pas!Pokud chce překročit nějakou hranici, prostě ukáže bankovku se svou podobiznou.Britská královna nepotřebuje ani řidičský průkaz. Alžběta II. nicméně stále má ten, který obdržela v roce 1945.I pokud nějaká instituce (například škola) příjmení vyžaduje, členové britské královské rodiny mají na výběr z řady variant. Když Harry a William sloužili v armádě, zvolili „Wales“.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vysvětlení, proč britští monarchové ignorují existenci svého příjmení, je v zásadě úplně jednoduché – nepotřebují to. Každý je totiž dobře zná i bez něj.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 03. 02. 2017 06:05

Příjmení vlastně začal používat až král Jiří V. a to v roce 1917. Důvodem byla skutečnost, že pocházel z dynastie „ Sachsen-Coburg und Gotha“, jejíž jméno během I. světové války vyvolávalo nepříjemné asociace. Proto se všech německých titulů zřekl a svůj rod přejmenoval na „Windsorové“.

To mu ale nestačilo a z „Windsor“ následně udělal i oficiální příjmení pro celou královskou rodinu.

K další změně došlo v roce 1947, kdy se princezna Alžběta provdala za Philipa Mountbattena (tehdy prince řeckého a dánského). Současné přijmení tedy má podobu „Mountbatten-Windsor“. Jak už jsme však zmínili, (nejen) v médiích na něj prakticky nenarazíte – možná i proto, že je „nepovinné“.

Další zajímavé informace se dozvíte z následující komentované galerie.

Zdroj: BrightSide

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články