Král Karel III. a Camilla: Láska, která rozbila dvě manželství, překonala zlobu královny. Jejich soukromá konverzace pobouřila svět

Příběh osudové lásky Karla III. a Camilly: Milují se už 50 let, překonali zlobu královny i zveřejnění skandální konverzace
Zdroj: Profimedia
Princ Charles a Camilla Parker Bowles se potkali na začátku sedmdesátých let. Kde? V tom se zdroje rozcházejí, každopádně jiskra mezi nimi přeskočila okamžitě.Chodili spolu půl roku. Pak se Charles vrátil k námořnictvu a Camilla se nejspíš na truc vdala za Andrewa Parker Bowlese, se kterým si v době randění s Charlesem dávala pauzu. Andrew ji totiž v začátku vztahu údajně podvedl s princeznou Anne a to mu Camilla dlouho nechtěla odpustit. Nakonec se ale usmířili, vzali se a mají spolu dvě děti.Princ Charles se po návratu ze služby seznámil se šestnáctiletou Dianou Spencer. V tu dobu údajně randil s její sestrou Sarah, ale mladičká Diana ho okouzlila natolik, že její sestru pustil k vodě.V roce 1981 se konala svatba, kterou sledoval snad celý svět. Diana už tehdy ovšem věděla, že v jejich manželství není jediná. Když šla k oltáři, hledala mezi hosty Camillu. Tu pak i během manželství otevřeně konfrontovala, Camilla se ale odradit nenechala a v roce 1986 znovu navázala s Charlesem intimní poměr.+ 5 fotek+ 6 fotek

Ačkoliv osud jejich lásce nepřál, vydrželi se milovat přes padesát let a začátkem května 2023 se stanou korunovaným králem a královnou chotí Velké Británie. Řeč je o Karlovi III. (74) a jeho manželce Camille (75). Novodobí Romeo a Julie si během svého vztahu prošli četnými těžkými zkouškami, aby všem dokázali, že být spolu je zkrátka jejich posláním.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 05. 2023 15:30

Informace o tom, kde se tehdy ještě princ Charles a Camilla Shand poprvé potkali, se liší. Podle BBC se tak stalo v roce 1970 na zápase v pólu, magazín People nicméně uvádí, že se poznali až o dva roky později na jedné párty. "Když se setkali, tehdy pětadvacetiletá Camilla Shand Charlesovi laškovně řekla: 'Moje prababička byla milenkou vašeho prapradědečka. Máme tedy něco společného,'" píše People.

Která z uvedených verzí odpovídá skutečnosti, je vlastně jedno. Zásadní je, že mezi oběma mladými lidmi přeskočila jiskra. Vztah se nicméně nerozvíjel tak, jak by si asi Camilla představovala. Charles s ní sice začal chodit, ale ani po šesti měsících se neměl k tomu, aby ji požádal o ruku, a místo toho se podle magazínu People v únoru 1973 vrátil k námořnictvu, kde sloužil.

Když Charles odešel k námořnictvu, Camilla se natruc vdala

Zhrzená Camilla se rozhodla, že to dá následníkovi trůnu pěkně sežrat. Když zmizel na moři, obnovila svůj vztah s Andrewem Parker Bowlesem, s nímž se seznámila na párty v roce 1965. V červenci 1973 pak měli svatbu.

Její poměr s Andrewem měl celkem peprný průběh. Camilla mu v začátcích vztahu údajně dala košem poté, co se zapletl s princeznou Anne. Podle Penny Junor, autorky knihy The Duchess: Camilla Parker Bowles and the Love Affair That Rocked the Crown, by Camilla nezačala chodit s Charlesem, nebýt Andrewova přešlapu. Camilla a Andrew spolu mají dvě děti - dceru Lauru (45) a syna Toma (48), přičemž Tomovým kmotrem není nikdo jiný, než krá Karel III...

S Dianou se Charles seznámil na poli

Dianu Charles poprvé potkal, když randil s její sestrou, Lady Sarah (68). Budoucí královně lidských srdcí tehdy bylo pouhých 16 let. "Já je představila, jsem vlastně takový Amor," sdělila listu The Guardian Sarah.

Lady Diana se později rozhovořila o osudovém okamžiku o něco podrobněji: "Psal se rok 1977. Charles, kamarád mé sestry Sarah, k nám tehdy dorazil na hon. Potkali jsme se někde na zoraném poli." Koncem února 1981 se pár zasnoubil a jen o pár měsíců později se konala celým světem ostře sledovaná veselka. Dianě bylo čerstvě dvacet let, Charlesovi 32.

V našem manželství je trochu těsno, věděla Diana o milence

Už v té době Lady Di dobře věděla, že její nastávající miluje jinou. V roce 1991 odhalila autorovi své biografie Andrewovi Mortonovi, že Camillu usilovně hledala mezi svatebčany. "Věděla jsem, že tam někde je. Pátrala jsem po ní. Když jsem šla k oltáři, spatřila jsem ji. Byla oděná ve světle šedé a maskovala se kloboukem," citoval Dianu magazín Good Housekeeping. Princezna porodila Charlesovi dva syny - Williama (40) a Harryho (38).

Podle informací magazínu People obnovili Charles a Camilla svůj poměr i po intimní stránce v roce 1986. Oba byli tou dobou ve svazku manželském a vychovávali malé děti. V roce 1995 to ostatně potvrdila sama Diana v rozhovoru pro BBC One's Panorama. "V manželství jsme byli tři, bylo tam trochu moc těsno," narážela na Camillu. Přiznala také, že jednou svou sokyni v lásce ohledně aférky se svým manželem konfrontovala, ale žádoucí odezvy se nedočkala.

Skandální konverzace Charlese a Camilly

Poslední hřebíček do rakve manželství Diany a Charlese zatloukl roku 1993 list The Mirror, když zveřejnil přepisy erotické konverzace mezi budoucím britským králem a jeho milenkou. Právě z této nahrávky pochází ono Charlesovo neblaze proslulé prohlášení, že by chtěl být Camilliným tamponem, aby spolu mohli trávit maximum času. Camilla požádala o rozvod s Andrewem v lednu 1995, královská rodina pak oznámila konec manželství mezi Dianou a Charlesem v srpnu 1996.

V roce 1994 označil Charles Camillu za skvělou kamarádku. "Je mou kamarádkou už řadu let a ještě jí dlouhá léta bude," citoval prince deník The New York Times. Pak přišel zlomový okamžik v životě obou milenců. Princezna Diana 31. srpna 1997 zahynula při dopravní nehodě v Paříži, za niž zaplatil životem i její tehdejší přítel, podnikatel Dodi Al-Fayed.

Z nejnenáviděnější ženy Británie manželkou budoucího krále

Charles se ocitl v nezáviděníhodné situaci. Ještě než k tragédii došlo, měl podle listu The Guardian v plánu svou dlouholetou milenku Camillu oficiálně představit veřejnosti jako novou partnerku. Jenže po smrti princezny Diany se to jaksi nehodilo. Představil tak Camillu alespoň svým synům. Horší to pak měl s mámou a tátou. Královna Alžběta II. a princ Philip se k Charlesově lásce nestavěli zrovna vstřícně a na jeho oslavu padesátin dokonce ani nedorazili, aby demonstrovali svůj nesouhlas s princovým milostným životem.

Poprvé se tak Charles a Camilla objevili bok po boku ve společnosti roku 1999 na narozeninové párty Camilliny sestry Annabel Elliot. Nyní už jim zbýval ke zdolání jen poslední schůdek, obměkčit Charlesovu matku, aby potenciální snachu přijala do rodiny. Tak se podle BBC stalo v roce 2000, kdy královna souhlasila se setkáním na šedesátinách řeckého krále Constantina v Charlesově sídle Highgrove. Camilla se tak oficiálně stala tolerovanou přítelkyní budoucího vladaře. V roce 2005 se hrdličky zasnoubily a 9. dubna téhož roku měly civilní svatbu.

Camilla umí Charlese zklidnit i rozesmát, proto jim to klape

Od té letos uplynulo už 18 let a zdá se, že to páru pořád klape na výbornou. Jedním z důvodů je zřejmě i fakt, že jejich povahy do sebe dokonale zapadají. "Camilla je takový jin oproti Charlesovu jang. Je přesně ten typ, který řekne: 'Všechno bude v pořádku, pojďme ten problém vyřešit,'" potvrdil magazínu People zdroj z paláce.

"Její přítomnost Charlese uklidňuje. Vzdor všemu pozlátku a majestátu je královský post velmi osamělou funkcí a ona mu v něm poskytuje útěchu," míní expert na královskou rodinu Christopher Wilson. Camillin vliv byl znát i v momentě, kdy se Karel III. rozlítil poté, co mu pár dní po smrti královny Alžběty II. dali k podpisu rozbité pero. "Dokázala ho uklidnit. Má tento vzácný dar," všiml si královský fotograf Arthur Edwards.

A to není všechno, co na Camille Karel III. miluje. "Mají stejný smysl pro humor. Dokáže ho rozesmát, a to i ve chvílích, kdy mu není právě hej. Jednoduše situaci odlehčí. Navíc spoustu věcí dělají se stejným nadšením," poukazuje Edwards.

Král Karel III. bude oficiálně korunován v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství. A kdysi nejnenáviděnější žena Velké Británie Camilla u toho nebude chybět.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články