Vyzkoušeli jsme hodinu tance u Marka Dědíka: Základ se dá naučit během čtyři lekcí, důležitá je rozchozená obuv

Tanečník Marek Dědík vysvětlil redaktorce Lifee.cz základy nejznámějších společenských tanců.Plesová sezóna je totiž v plném proudu.Podle Marka Dědíka je zájem o lekce tance stále velmi vysoký.Marek Dědík tancoval v soutěži StarDance například s Olgou Šípkovou.+ 9 fotek+ 10 fotek

Po loňské pauze se na obrazovky České televize vrací soutěžní pořad StarDance a v plném proudu je i plesová sezóna. Magazín Lifee.cz proto oslovil zkušeného tanečníka Marka Dědíka, který s redaktorkou Veronikou Novákovou detailně prošel základy nejznámějších tanců. Znáte rozdíl mezi valčíkem a waltzem? Jak se správně obléknout na hodinu tance? A které boty na parket rozhodně nepatří?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 02. 2023 09:00

Tanečník Marek Dědík strávil v televizní soutěži StarDance několik sezón a v páru tancoval s herečkami Pavlou Tomicovou, Veronikou Žilkovou nebo Jitkou Schneiderovou. Teď si otevřel taneční školu a tvrdí, že správně se pohybovat by naučil i dřevo. Jeho prohlášení jsme se rozhodli podrobit zátěžovému testu a pod jeho vedením se naučit základy tanců, na které lze natrefit na plesech po celé republice - polky, jivu, valčíku a waltzu.

„Ty dva poslední tance si lidé většinou pletou. Oba se řadí do standardního odvětví a oba mají tři doby. Jediný rozdíl je v tom, že waltz je pomalejší a valčík rychlejší," vysvětluje Marek v naší reportáži. Pro waltz je typický také zdvih, zdvihová vlna, kdy se ve druhé době snažíme jít na špičky, ale tanec je velmi pomalý. Na rozdíl od valčíku, který má také tři takty, ale je rychlý. Zdvih tam sice není, ale tělem se snažíme houpat vpřed a vzad."

Já si tak díky Markovi oprášila základy z tanečních - čtyři tance jsme si společně stihli procvičit za necelou hodinku. Zjistila jsem, že je to podobné jako jízda na kole - tanec se zkrátka nezapomíná. Když to chvílemi vypadalo, že si popletu rytmus nebo nohy, Marek mě svým vedením zachránil a elegantně nasměroval tam, kam bylo potřeba. Za sebe tedy můžu říci, že pod vedením zkušeného tanečníka se žádná dáma nemusí bát, že by na parketu udělala ostudu.

Děkujeme za pozvání do vašeho tanečního studia na Praze 4. Co hezkého se u vás lidé mohou naučit?

Děkuji, že jste mé pozvání přijali, přijeli jste se podívat, a hlavně si se mnou zatančit. Provozuji zde kurzy pro děti, kurzy latino ladies, kdy ženy tancují samy a učí se kroky jak společenských tanců, tak někdy i karibských tanců, ale máme také kurzy pro pokročilé, kde se učí složitější choreografie. Mohou si přijít zatancovat manželské páry a individuálně se věnuji také přípravám na svatbu.

To je také hezké téma.

Ano, to je velmi zajímavé a mě samotného to velmi baví, protože i já, jako profesionální tanečník, se tak vracím ke kořenům a úplnému základu, proč mají lidé tanec rádi. Je tam srdce, jsou tam emoce. Občas se mi také ozve skupinka žen, která si přeje naučit choreografii třeba na oslavu narozenin. Nedávno jsem jich tady měl 15, bylo to náročnější, ale zvládli jsme to - dámy se naučily choreografii na song od ABBY a své kamarádce to zatancovaly.

Za jak dlouho dáte takovou náročnější věc dohromady?

Já jako choreograf potřebuji nejprve vidět, jak se ti lidé hýbou, a podle toho tanec přizpůsobím. Vždycky se snažím, aby se lidé tanec mohli naučit a vypadali u něj dobře. Pokud je někdo normálně, průměrně pohybově nadaný, zabere nám to čtyři až pět lekcí.

Dnes se budeme kvůli plesové sezóně společně učit základy nejznámějších společenských tanců. Můžete přiblížit, které to budou?

Těch tanců je spousta, ale my si vybereme ty, které se běžně tancují i na tom nejmenším plese v republice. Bude to polka, anglický waltz a vídeňský valčík. Pokud nám zbude čas, můžeme zkusit ještě kousek cha-chy nebo jivu.

Jaký je rozdíl mezi valčíkem a walzem?

Většinou si to lidé pletou. Oba tance se řadí do standardního odvětví a oba mají tři doby. Jediný rozdíl je v tom, že waltz je pomalejší a valčík rychlejší. Pro waltz je typický také zdvih, zdvihová vlna, kdy se ve druhé době snažíme jít na špičky, ale tanec je velmi pomalý. Na rozdíl od valčíku, který má také tři takty, ale je rychlý. Zdvih tam sice není, ale tělem se snažíme houpat vpřed a vzad.

Jaká specifika má polka?

Polka je náš národní tanec a potřebujete k ní velkou dávku fyzické kondice, abyste ji udýchali. Je to skočný tanec, takže se u ní snažíme co nejvíce poskakovat na nártech a špičkách. Mám ji rád, ale bývá opravdu fyzicky náročná.

A konečně, jak se tancuje jive?

Jive se řadí do skupiny latinskoamerických tanců, na rozdíl od waltzu a valčíku. Jive je velká párty. Přirovnal bych to k tomu, když se dva přátelé potkají po deseti letech. Je to opravdu crazy tanec. Uvolníme nohy, je to kopavé a skákavé. K tomu také potřebujete dávku fyzické dovednosti a jestli se zpotíte, tak to vůbec nebude vadit. Jive je velmi oblíbený a lidé jej na plesech tancují velmi rádi.

Zvládne tedy tancovat opravdu každý? I ten, kdo tvrdí, že to opravdu neumí?

Určitě ano. Mám heslo, že tancovat naučím každé dřevo. Je otázka, na jaké úrovni. Každopádně konkrétní krokovou sekvenci dokáže na hudbu zatancovat opravdu každý. Nebavíme se o nějakém velkém profesionálním výkonu, ale na plese nebo firemním večírku ostudu neuděláte.

Jak by se měla žena na hodinu tance ideálně obléknout?

Je pravda, že je to společenská událost, která si žádá útlejší šaty, které budou postavu obkreslovat.

Aby byly vidět nohy?

To také. Párkrát se ale také stalo, že dámy přišly s velkou róbou, do které se zapletly a pořádně si nezatancovaly. Šaty by měly být hlavně lehké. Velký oříšek je obuv. My máme speciální pro tanečníky, která je přizpůsobena tomu, že v ní trávíme víc času. Ta je trochu pohodlnější. Kvalitní a pohodlná obuv je základ. Pokud dámy zvolí obuv na podpatku, měla by být rozchozená.

Související články

Další články