Tragický příběh tanečnice Patricie Douglas: Po znásilnění dostala šek na 7,5 dolaru a byla veřejně zostuzena

Sama proti Hollywoodu: Znásilněná tanečnice Patricia Douglas se nedovolala spravedlnosti
Zdroj: Wikimedia Commons/David Stenn, CC BY-SA 4.0

Tanečnice Patricia Douglas byla v roce 1937 brutálně znásilněná na večírku filmové společnosti MGM. Nebyla jediná, ale jen Patricie nezůstala ticho a snažila se domoci spravedlnosti. Mocné studio podniklo všechny možné kroky, které měly vést k jejímu umlčení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 01. 2023 11:00

David Ross, který tehdy dvacetiletou ženu znásilnil, byl obchodní zástupce společnosti MGM. Takový skandál si firma samozřejmě nemohla dovolit, takže zvolila cestu zastrašování a podrazů. Nechyběly úplatky, prodejní detektivové a křivé výpovědi. To vše mělo vést k tomu, aby Patriciina kariéra skončila v troskách. Mělo to být varování, že patriarchátu by se ženy neměly protivit.

Patricia Douglas v Hollywoodu

Patricia nikdy netoužila po tom, aby se prosadila v továrně na sny. Jenomže na tom, co chtěla, až tak moc nezáleželo. Musela uskutečnit nenaplněné sny své matky Mildred Mitchell. Ta sice v Hollywoodu pracovala také, ale jako kostýmní návrhářka. Tanec zbyl na Patricii. Ve 14 letech mohla o sobě s klidem říci, že je hvězdou. Stýkala se s těmi největšími jmény z branže. Nikdy ale nepila a vyhýbala se všem pozváním na rande. Těsně před šestnáctými narozeninami pak získala roli tanečnice v dnes již klasických filmech Takže tohle je Afrika (1933) a Zlatokopové z roku 1933.

Ač byla finančně nezávislá, o čtyři roky později žila stále se svou matkou a přijímala pouze lukrativní pracovní nabídky. Jedna taková přišla od studia MGM na snímek Wild West Show, který se jí však stal osudným.

Oslava, která se změnila na horor

Společnost MGM se po úspěchu filmu rozhodla svolat pětidenní kongres, kde se chválila svými obrovskými zisky a faktem, že dokázala překonat nepříznivou hospodářskou situaci v zemi. Spoluzakladatel studia Louis. B. Mayer přišel s myšlenkou, že již není potřeba příliš šetřit. Pozval i tanečnice, které ve filmu vystupovaly a měly na sjezdu stylově přivítat hosty.

Kromě toho se dovezlo 500 beden skotské a šampaňského. Není divu, že se s takovým množstvím alkoholu mohla situace rychle vymknout z rukou. Navíc se po oficiálním programu všichni přesunuli na odlehlé místo, které většina dívek neznala.

Na Patricii si tehdy počíhal šestatřicetiletý vedoucí prodeje David Ross. Utekla před ním na toaletu, on však vytrvale čekal venku, dokud jí nezbylo nic jiného, než vyjít ven. Nebyla sama, na kterou "číhal" nějaký muž. Přítomní číšníci poté vypověděli, že shnilejší a zhýralejší večírek nezažili, nikdo se však nebohých dívek nezastal.

Vzpomínky na prožitou hrůzu

„On (David Ross) a ještě jeden muž mne drželi na zemi," vypověděla poté Patricia.Po chvíli mi někdo zakryl rukou nos, takže jsem musela otevřít ústa, abych se nadechla. V ten moment mi do krku nalili sklenici šampaňského a skotské. Snažila jsem se bojovat! Jenomže oni se jenom smáli."

Když se jí podařilo z jejich sevření vykroutit, utekla na toaletu, kde začala zvracet. Ross ji následoval. „Jestli cekneš, spolehni se na to, že se už nikdy nenadechneš," pohrozil jí a odvlekl na zadní sedadlo svého auta. Tam Patricia málem omdlela. Probrala ji facka, Ross chtěl, aby ho celou dobu vnímala.

Po brutálním znásilnění skončila v nemocnici, kde ji před vyšetřením postavili pod studenou sprchu. Lékař pak prý nenašel nic, co by znásilnění naznačovalo. Navíc byl "firemním" doktorem společnosti MGM. Patricia se ale nevzdala a o dva dny později zašla za vedením společnosti, aby je o všem informovala. Nikdo ji neposlouchal, pouze jí dali šek na 7,50 dolaru, coby odměnu za účast na večírku...

Žena proti Hollywoodu

Patricii Douglas to rozčílilo doběla, a tak se rozhodla zajít za okresním prokurátorem, kde podala stížnost na Davida Rosse. Státní zástupce Buron Fitts však patřil do stejné party. Sám byl obžalován z křivé výpovědi v případu znásilnění. Jeho kampaň za znovuzvolení navíc financovalo právě MGM. O několik týdnů později si Douglas najala vlastního právníka a Fittsovi pohrozila, že pokud nezačne jednat, půjde s tím do tisku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Stacy Burke (@stacyburke_com)

Jenomže ani tisk nepoužil slovo znásilnění, místo toho byla "uchvácena během studiových orgií". Jméno filmové společnosti v článku vůbec nepadlo, zato Patriciino jméno i celá adresa ano. MGM se ji prostě rozhodlo srazit na kolena pomluvami. A tak se Patricia stáhla do ústraní. Po celý život měla problém navazovat vztahy. Nakonec se vdávala třikrát.

Znovu se o jejím případu začalo mluvit v době, kdy s ní historik David Stenn udělal rozhovor pro časopis Vanity Fair. Ale ani poté se nedočkala spravedlnosti. Nebo tedy ne té světské. V jejím případě musela zapracovat jedině karma. Spoluzakladatel MGM Louis Mayer zemřel na leukémii. Buron Fitts si vzal život a Davida Rosse zase skolila rakovina konečníku. Patricia Douglas zemřela v roce 2003 ve věku 86 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Patricia Douglas

Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of Patricia Douglas, The Dancer Who Sued MGM For Rape - And Was Lambasted For It

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články