33 let od premiéry Simpsonových: V Brazílii je považují za nepřítele státu, ztropili tam obrovský skandál

Kultovní Simpsonovi: Jejich tvůrce Matt Groening napsal Barta podle sebe
Zdroj: se souhlasem Prima Cool
Homer Simpson tajil Bartovi, že jako mimino hrál v trapné reklamě. A navíc utratil jeho honorář...Homer Simpson nedovolil svému otci Abeovi jít na záchod. Stařík kvůli tomu přišel o ledviny.Homer Simpson si přál, aby „ten blbec Flanders“ přišel na mizinu.Homer Simpson dovolil mafii, aby v jeho domě natáčela film pro dospělé.+ 4 fotky+ 5 fotek

Legendární žlutá rodinka Simpsonových se poprvé objevila ve vysílání 17. prosince 1989. Debutová epizoda nesla název Vánoce u Simpsonových. Tehdy ještě nikdo netušil, že vydrží přes 30 let a počet epizod přesáhne 700. Pojďme se podívat na okolnosti vzniku tohoto legendárního kresleného seriálu. Víte, proč jeho tvůrcům několikrát hrozil soud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 12. 2022 11:00

Simpsonovi: Na různá a často šílená dobrodružství dokonalé hospodyňky Marge, líného a opilého Homera, nezvladatelného Barta, přemoudřelé Lisy a nemluvněte Maggie se můžete podívat každý podvečer na Prima Cool.

První epizoda Simpsonových

Svérázná rodinka se poprvé představila divákům 19. dubna 1987. Šlo o pouhý dvouminutový skeč v show Tracey Ullman. Regulérní první epizoda, která se odehrávala o Vánocích, byla odvysílána 17. prosince 1989. A hned se stala jedním z nejsledovanějších pořadů stanice Fox.

Zajímavé je, že celý koncept Simpsonových byl vytvořen velmi rychle. Jeho tvůrci Mattu Groeningovi to zabralo pouhých patnáct minut. Právě tak dlouho seděl v čekárně producenta Jamese L. Brookse, kterému měl předložit námět na nový animovaný seriál. Původně myslel, že by se na plátno přenesl jeho komiks Life in Hell, nakonec ale zvítězila dysfunkční rodinka, s níž se dokázala ztotožňovat většina diváků.

Inspirace pro seriál Simpsonovi

Matt Groening se při psaní Simpsonových inspiroval vlastní rodinou, přičemž Bart měl ztělesňovat jeho samotného. V první sérii, která měla jen třináct epizod, jsme se také seznámili s městečkem Springfield. To Groening zvolil záměrně. V Americe totiž najdeme stejně často jako u nás kupříkladu Lhotku.

Simpsonovi před soudem

Objevit se po boku žluté rodinky považuje spousta slavných osobností za čest. Každý má také šanci namluvit sám sebe. Když někdo účast odmítne, propůjčí mu obvykle hlas některý z hlavních herců (dabérů). Jsou lidé, kteří to nevydýchali. Kupříkladu britský hudebník Morissey zvažoval, zda nepodá na tvůrce žalobu. Vadilo mu, že ho ztvárnili jako obtloustlého xenofoba. Přitom on sám je známý i pro své rasistické výroky a náklonnost k extrémní pravici.

Simpsonovi si však dokáží proti sobě poštvat dokonce i celou zemi. Když stanice Fox odvysílala epizodu odehrávající se v Brazílii, označil mluvčí prezidenta slavnou rodinku za potížisty a hrozil žalobou. Jak by ne, když Homera hned unesl taxikář, Líza hledala chudé děcko, Bart byl odvařený z dětského pořadu “Prsatičky” a všichni se naučili smyslný tanec “penetrada”. Rázem se z toho stal mezinárodní skandál. „Američané si musí myslet, že jsme hloupá a perverzní zvířata,” rozčiloval se tehdy Roberto Pereira ze Střediska sexuální výchovy v Riu. Simpsonovi přesto nepolevují a v září se začala vysílat jejich 34. série...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Simpsonovi

Archiv.hn.cz: Simpsonovi jsou v Brazílii nežádoucí

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články