Zajímavosti o seriálu Sabrinina děsivá dobrodružství: Zpívající Charles Manson a skutečná čarodějnice

Zajímavosti o seriálu Sabrinina děsivá dobrodružství: Zpívající Charles Manson a skutečná čarodějnice
Zdroj: Netflix
Sabrina má před sebou těžké dilema. Oddat se Církvi noci, nebo zůstat „normální“ holkou? Moderní verze teen klasiky Sabrina – mladá čarodějnice už názvem Sabrinina děsivá dobrodružství ukazuje, že se víc tlačí na hororové prvky.Jde sice o „děsivější“ remake hitu z devadesátých let, ale je také přímou adaptací komiksové předlohy.Teta Zelda čte ráda noviny. A pokaždé v jiném jazyce.V seriálu bychom našli spoustu odkazů na klasické horory. Herci nosí třeba podobné oblečení. V případě Harveyho to je Noční můra v Elm Street a Johnny Depp, který si v této klasice zahrál. + 4 fotky+ 5 fotek

Sabrinina děsivá dobrodružství se stala na Netflixu hitem již po první sérii. Seriál sice nabízel tutéž atmosféru jako konkurenční Riverdale, byl ale o něco děsivější a díky tomu dokázal přitáhnout i hororové fanoušky. Pomohlo to, že na natáčení byla přítomná i skutečná čarodějka?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 02. 2021 16:00

Sabrina Spellman oslaví za pár dní šestnácté narozeniny – přesně na Halloween. Kromě oslavy ji však čeká jedno životně důležité rozhodnutí. Zůstane ve světě lidí, nebo se naplno oddá své rodině, a hlavně Temnému pánu? Na dosavadní čtyři řady seriálu Sabrinina děsivá dobrodružství se můžete podívat na streamovací platformě Netflix.

Skutečná kouzla i čarodějnice

Tvůrci nové Sabriny neponechali nic náhodě a rozhodli se, že herci budou na place pronášet skutečná zaklínadla. „Všechno jsem si později vyhledala a opravdu jsme se snažili kouzlit. Alespoň já jsem zaklínací formule pronášela s plným přesvědčením,“ prozradila herečka Tati Gabrielle, představitelka Prudence. Slova jsou ale jen jedna část věci, ještě bylo potřeba postarat se o vizuální stránku.

O to se postarala pohanská čarodějnice Lisa Soper. Její dobře mířené rady a tipy umožnily štábu vytvořit skutečně magickou atmosféru, nejen přehnané hollywoodské triky, které by působily spíše komickým dojmem. A když k tomu připočteme ještě tajemný les, který obklopuje Sabrinin domov, a fakt, že v něm její dvě tety vedou pohřební ústav, máme záruku kvalitní podívané.

Kouzelná škatulata

Jak vědí nejen fanoušci klasického teen seriálu Sabrina – mladá čarodějnice, jehož novější a hororová verze teď řádí na Netflixu, každá správná čarodějnice má mít společníka. V Sabrinině případě to je černý kocour Salem. Jde o tak ikonickou postavu, že by byla opravdu velká chyba jej z děje úplně vypustit. Málem k tomu ale došlo. Hlavním důvodem byla alergie nové Sabriny (Kiernan Shipka) na tyto chlupaté mazlíčky. Scenáristé dokonce uvažovali nad tím, že by kocoura nahradil pes. Kiernan to naštěstí dokázala zvládnout a těch pár scén se Salemem vydržela.

Málem se ale v projektu neobjevila ona sama. Původně se totiž měla zhostit role Betty Cooper z Riverdale, který vychází ze stejného komiksového universa jako Sabrina. Zhlédnout ho sice můžeme i na Netflixu, ale připravuje jej konkurenční stanice. Bez Kiernan by však Sabrina asi takový úspěch nezaznamenala. Ač nesporný herecký talent má i náhradní představitelka Betty – Lili Reinhart, na čarodějnici by se nehodila. Role neposlušné dcery a zvědavé novinářky školního časopisu jí sedí dokonale.

Noty Charlese Mansona

Co by tak mohl zpívat čarodějnický školní sbor na kouzelnické akademii? Nějaký popový hit od Britney Spears nebo Madonny by se moc nechytil. Rockový song by zase byl moc okatý. Chtělo to zdánlivě neškodnou píseň, za kterou se ukrývá zlo. A na to existuje jen jedno řešení. Charles Manson a jeho rádoby hippie tvorba, folklorockový song I'll Never Say Never To Always.

Žaloba od satanistů

Na Akademii nevídaných umění je jedna věc, která padne ihned do oka každému divákovi – obrovská socha Baphometa. To se ale nelíbilo Satanistické církvi. Zažalovala Netflix za to, že zneužila jejich copyright, a navíc jej prezentuje ve zlém světle. Od kdy jsou satanisté sluníčkáři a majitelé práv na Baphometa, jenž je klasickým historickým dílem, už však v žalobě nesdělili...

Zdroje informací:

Netflix: Sabrinina děsivá dobrodružství

Thethings.com: Chilling Adventures of Sabrina: 15 Little-Known Facts About The Show

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články