Nekřičte na psa. Vystavujete ho obrovskému stresu, zjistili vědci

Nekřičte na psa. Vystavujete ho obrovskému stresu, zjistili vědci
Zdroj: Pixabay.com

Člověku čas od času ujedou nervy a každý občas na někoho zakřičí – třeba i na svého čtyřnohého psího kamaráda. Nezapomínejte ale, že i psi mají duši. Jedna studie dokonce dokázala, že soustavný křik může u pejsků vyvolat trvalý negativní dopad na jejich duševní stav.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 17. 12. 2019 11:49

Doktorka Ana Catarina Vieira de Castro společně s vědci z portugalské univerzity provedla studii, ve které se zaměřila na společenské psy. Orientovali se v ní hlavně na pejsky, na které se křičí, nebo je na nich používán averzivní, tedy bolestivý, výcvik. Zároveň zkoumali, jak moc negativní dopad na ně tyto metody mají.

Zívání či zvedání nohou

Do studie bylo vybráno 92 psů, kteří byli rozděleni do dvou skupin. V té první byli psi, jejichž výcvik byl postaven na metodě založené na odměňování spojené s hrami nebo dárky. Na druhé straně stáli ti, kteří byli vystaveni averzivní metodě, tedy na křiku či škubání na vodítku. Vědci sledovali chování zvířat jak během pozitivních, tak i negativních metod výcviků, díky čemuž mohli rychle odhalit psí příznaky stresů. Ty se začaly projevovat zíváním, zvedáním nohou, hlasitými zvuky nebo olizováním rtů.

Výzkumný tým zároveň zkoumaným psům odebral i vzorky slin, které identifikovaly chemické látky související s úzkostí a nervozitou, díky čemuž poté byli schopni v obou skupinách vypočítat úroveň psího stresu. Získané výsledky hovořily jasně – psi, jejichž výcvik probíhal v tvrdých podmínkách, měli daleko vyšší úroveň stresu než psi z druhé skupiny. Vědci také zjistili, že použití pozitivní metody, během níž byli psi odměňováni, je pro dlouhodobý výcvik daleko účinnější než druhá hrubá metoda.

Může to trvat i několik týdnů

„Naše výsledky ukazují, že společenští psi, kteří byli vyškoleni pomoci averzivních metod, byli v horší pohodě než psi z druhé skupiny. A to jak na krátkodobé, tak i na dlouhodobé úrovni," uvedl jeden z vědců. V "příjemnější" skupině byli psi stabilnější, uvolněnější a pozitivnější. Zato v té, kde použili metodu biče, psi vykazovali vyšší hladinu kortizolu, stresu a negativity. To pak mělo za důsledek zhoršení jejich celkové pohody, přičemž tento stav trval klidně i několik týdnů.

Stres je zkrátka pro naše psí parťáky škodlivý. Mějte na paměti, že ani lidé nejsou ve stresových situacích rádi, a tak se snažte dopřát co nejvíce klidu a psychické pohody i vašim čtyřnohým mazlíčkům. A pokud už ztratíte trpělivost, tak ji zkuste co nejrychleji zase najít zpět.

Tak schválně, jaké tréninkové metody používáte se svými čtyřnohými mazlíčky vy?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články