Výcvik vodicích psů: Víte, kolik stojí a jak probíhá?

Vodící psi dělají velmi záslužnou práci
Zdroj: ČT24
Vodící pes je obrovskou každodenní úlevou pro všechny nevidoméPřispějte na výcvik vodících psůVodící psi dělají velmi záslužnou práciVýcvik vodícího psa není levnou záležitostí+ 1 fotka+ 2 fotky

Nákup, jízda v hromadné dopravě nebo prosté zhasnutí a rozsvícení světla – úkony, které mnozí z nás zvládají bez jakékoliv námahy, jsou pro zrakově postižené často velkým problémem. Nedocenitelným pomocníkem a přítelem je pro ně vodicí pes. Jeho výcvik ale není zrovna levný.

Petra Járková
Petra Járková 17. 05. 2019 16:00

„Práce s jedním pejskem zahrnuje jeho koupi, výcvik, kvalitní krmivo, pravidelné veterinární kontroly, náklady na cvičitele, předání psa včetně potřebné výbavy, výuku tras a pomoc v období sžívání s mladým psem. Celý tento proces trvá 6 až 8 měsíců a přijde na téměř 250 tisíc korun,“ říká ředitel nadačního fondu Mathilda, Luboš Krapka.

Novinkou je možnost na výcvik přispět jednoduše při placení kartou. Stačí si u ČSOB zřídit účet Premium, ke kterému získáte kreditní Premium Kartu. Z každé platby provedené touto kartou půjde 0,1 % na konto Nadačního fondu Mathilda. Stejnou částku navíc přispěje ČSOB a Mastercard. Příspěvek se tak ztrojnásobí.

Na konci náročného výcviku vodicí pes dokáže najít prázdné místo v tramvaji a ukázat zrakově postiženému, kam má dosednout, najít telefonní automat, projít stanicí až k nástupu a zabránit pádu do kolejiště, najít na nádraží nebo na poště okénko, kde se nevidomého někdo ujme nebo třeba bezpečně převést svého pána přes cestu.

„Pes mě však dokáže pouze dovést k přechodu. Bezpečné přecházení už je samostatná věc. Proto jsem vždy ráda, když mi někdo pomůže,“ říká nevidomá Lenka. „Lidi také často psa hladí a mluví na něj. Neuvědomují si, že se soustředí a můžou ho tak snadno vyrušit. Potom dochází k pádům a dalším nepříjemnostem,“ upozorňuje Lenka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články