Klára (35): Byla jsem úspěšnější než partner, dal mi nůž na krk. Psycholožka radí, jak postupovat

Klára (35): Byla jsem úspěšnější než partner, dal mi nůž na krk. Psycholožka radí, jak postupovat
Zdroj: Unsplash.com/Mateus Campos Felipe
Veřejnost často považuje workoholismus, tedy závislost na práci, za pozitivní zlozvyk. Z pozice lékařů však nelze tento názor sdílet. Skuteční workoholici jsou totiž neustále jednou nohou na nemocničním lůžku.  Jejich životní styl – neustále v pracovním zápřahu – jde ruku v ruce s nedostatkem spánku, špatnou výživou, mnohdy i nedostatečnou fyzickou aktivitou, ale zejména dlouhodobým stresem.Naše tělo, konkrétně nadledvinky, ve stresu produkují stresový hormon kortizol, který ve stresových situacích zvyšuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje krevní tlak a působí i na imunitní systém – krátce jej oslabí, aby imunitní reakce neodčerpávaly organismu energii. Z toho  vyplývá, že jsme-li postiženi dlouhodobým (chronickým) stresem, je imunita trvale snížena.Zároveň je tím trvale zvýšena hladina cukru v krvi, takže vzrůstá riziko diabetu, rovněž tlak zůstane ve vysokých hodnotách. Kortizol dále působí na žaludeční kyselinu, stimuluje její produkci, čímž vede k překyselení žaludku a vzniku žaludečních vředů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Je velmi příjemné, když poznáme partnera, který se o nás zajímá. Ctižádostivé ženy však potřebují nejen láskyplný vztah, ale i někoho, kdo je podpoří. Své o tom ví i právnička Klára, které dal její partner kvůli práci nůž na krk. Co na její trápení říká psycholožka Pavla Koucká?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 29. 01. 2020 09:28

Klára byla úspěšnou právničkou, dny i noci trávila v práci. Večírky pro ni byly  tabu. Neměla čas ani příležitost se s někým seznámit. Svatba její sestřenice Denisy vše změnila. Potkala elegantního, chytrého a sexy "pana Božského". Tedy zpočátku si to myslela…

Zamilovala jsem se

Richard pracoval jako plánovač výroby v jednom podniku a Kláře opravdu učaroval. "Tancovali jsme do brzkých ranních hodin a já se s ním cítila opravdu kouzelně. Byla jsem volná jako pták, ale zároveň jsem cítila bezpečí," popisuje Klára své první pocity.

Zpočátku byl vztah Kláry a Richarda jen přátelský, ale postupem času se do sebe zamilovali. Chodili na rande, do kina, na večírky a později spolu začali žít.

Dal mi ultimátum

Klára ale zůstala workoholičkou. Práce ji naplňovala. Richard se ale začal měnit. Z toho šarmantního fešáka se stával zhrzený muž. Klára často platila útratu v restauracích. Byla sebevědomá, komunikativní a přátelská, kdežto Richard se změnil v zamlklého introverta. Jednou, když byli na večeři, Richard náhle prohlásil: "Chci, abys odešla z práce." Klára byla v šoku. Ona a vzdát se své kariéry? Nikdy!

Proč je lepší než já?

Jejich vztah upadal do hádek, Richard Kláře stále něco vyčítal. "Dokonce mě podezíral z nevěry, protože jsem zůstávala dlouho do noci v práci," vypráví Klára.

Richard se cítil méněcenný. Ve vztahu, kde žena vydělává více peněz a je ve své práci úspěšná, to většina mužů může brát jako neúspěch, vlastní selhání. Mnohdy přichází pocit méněcennosti a pokládání otázek typu: "Proč je lepší než já?" či "Kde jsem selhal?" Klára přitom jen chtěla být úspěšná a milovaná. Ženy neberou svůj úspěch jako handicap, ale jako přednost. Mnoho mužů to bohužel vidí jinak.

NÁZOR ODBORNÍKA: Radí psycholožka Pavla Koucká

"Ano, muži skutečně někdy špatně nesou, když je žena úspěšnější, když více vydělává. Není to přitom jen o mužské ješitnosti, ale i o celkovém nastavení společnosti. Taková je naše tradice, zvyk nebo řekněme stereotyp, že muž je živitelem rodiny. Když není, pochybuje o sobě, případně se domnívá, že o něm pochybuje okolí – a to je velmi nepříjemný pocit," vysvětluje uznávaná psycholožka Pavla Koucká s tím, že v příběhu Kláry vnímá ještě jednu okolnost: "Její workoholismus. Ten je pochopitelně komplikací každého vztahu."

A jaká je její rada? "Pomáhá ocenit muže v jiné oblasti – dát důraz na vše, co mu dodá pocit váženosti, potřebnosti, důležitosti. Pro muže je důležitý nejen obdiv manželky, ale i to, že ho širší společnost bere jako autoritu, ať už je to jakákoliv funkce. Třeba to, že je dobrý ve svém koníčku nebo že se sousedé za ním chodí radit, co mají dělat se zahradou.“

JAK ČLOVĚKA NIČÍ WORKOHOLISMUS ČTĚTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články