Pozadí slavných hororů: Trhání obličeje v Hellraiserovi zvedlo cenzory ze židle

Pozadí slavných hororů: Trhání obličeje v Hellraiserovi zvedlo cenzory ze židle
Zdroj: New World Pictures
Klasický horor Hellraiser z roku 1987 míchá sadomasochismus, jiné dimenze a záhadu v podobě speciální krabičky. Pokud se vám někdy dostane do rukou, raději ji nechte být. Jestliže ji ale přece nějakým způsobem otevřete, čekají vás dvě možnosti.Ženy potká toto......mužům se také nebude dařit nejlépe.Hellraiser je i o rituálech, které ale přinášejí uspokojení jenom někomu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Hellraiser, první díl filmové série o zplozencích pekla, které byste rozhodně nechtěli potkat, šel do kin před neuvěřitelnými čtyřiatřiceti lety. Lidský jehelníček Pinhead se stal pro mnohé ikonou, a tak není divu, že se v něm zhlédli třeba i bankovní lupiči. Jak k sobě jde tato neobvyklá kombinace?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 01. 2021 17:00

Neznámé věci vždy přitahovaly lidskou zvědavost. Ve filmu Hellraiser z roku 1987 jde konkrétně o záhadný hlavolam v podobě malé krabičky. Přivolává do našeho světa Cenobity, podivné bytosti, které hledají v různých dimenzích neobvyklé zkušenosti a poskytují sadomasochistické potěšení těm, kdo je vzývají. V jejich čele stojí ikonický Pinhead s hřebíky místo vlasů.

Inspirace pro bankovní loupež

Může násilí ve filmu inspirovat ke spáchání zločinu? Debata na toto téma by zabrala celé roky. Pravdou ovšem je, že se Pinheadem v roce 2016 inspirovali dva lupiči. Do jedné kanadské banky totiž vtrhli v maskách s jeho obličejem. Nemávali však řetězy, ale „pouze” obyčejnými zbraněmi. Možná právě proto nebyl nikdo zraněn.

O pár dnů později dopadla policie jednoho ze zlodějů, šestatřicetiletého Terryho Babineaua. Muselo to být pro něj velmi ponižující. Zřejmě si myslel, že bude nedotknutelný jako jeho hrdina. Pinhead se však dál prochází po pekle a chrastí řetězy, zatímco Terry hnije ve vězení.

Prudérní Kanada

Ačkoli je Kanada hlavně symbolem svobody, Hellraiser, nebo také Sadomasochisté ze záhrobí, jak zněl původní název filmu, byl už trochu přes čáru. Aby se mohl film do kin vůbec dostat, muselo se cenzurovat, cenzurovat, a ještě jednou cenzurovat. Horor byl prý ve své originální podobě příliš brutální, nešetřilo se v něm krví a mučením.

Jak z toho ven? Produkční společnost se nakonec rozhodla z filmu ještě vystřihnout scénu roztržení tváře háky, na kterou se můžete podívat v naší galerii. Poroučet se musela i sekvence s krysou přibitou hřebíkem na zeď. Takto okleštěná verze se mohla konečně dostat na stříbrná plátna. Zážitek byl z toho asi minimální, ale i tak. Kdo by se nechtěl podívat na Cenobity v oblecích, které byly navrženy dle těch nejtvrdších sadomaso salónů?

Naštvaný Doug Bradley

Představitel Pinheada britský herec Doug Bradle, se zprvu zdráhal, zda má tuto roli přijmout. Chtěl se totiž proslavit a měl pocit, že s maskou na tváři to nepůjde. Hellraiser byl teprve jeho třetí film, takže považoval za důležité, aby si lidé zapamatovali jeho tvář. Nakonec se ale mýlil. On i jeho postava se stali popkulturními ikonami a na nezájem fanoušků si rozhodně nemůže stěžovat. Pinhead se prostě neomrzí nikdy. Je na oblečení i plakátech, koupit si můžete také jeho kompletní kostým.

Jedna věc se mu ale přece jenom vymstila. Jelikož byl na place neustále nalíčený, nedokázali ho v reálu poznat ani jeho démoničtí kamarádi. Vrcholem všeho bylo, když se jej na večírku, který se konal po poslední klapce, ptali, kdo že to vlastně je. Bradley si z toho vzal ponaučení a na všech dalších společenských akcích se ukazoval pouze v kostýmu. Tak alespoň každý věděl, s kým má tu čest.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hellraiser

Screenrant.com: Hellraiser

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články