Bonnie a Clyde, film versus realita: Kriminálníkem byl od sedmnácti, dohromady schytali 77 kulek

Bonnie a Clyde - duo legendárních lupičů.
Zdroj: Archiv
Aby tvůrci filmu kladli dostatečný důraz na násilí, zvýraznili zvuk výstřelů. Promítači v kinech si však mysleli, že jde o chybu.Ve filmu Bonnie a Clyde se poprvé objevily takzvané squibs, čili kapsle naplněné červenou barvou. Ty se dnes používají zcela běžně, neboť simulují krvácení po výstřelu.Původní auto této dvojice, ve kterém oba zemřeli, se prodalo za 3500 dolarů.Ale ještě předtím se vystavovalo jako atrakce.+ 4 fotky+ 5 fotek

Během hospodářské krize se prý před nimi třásla strachy každá banka. Přesto je lidé považovali spíše za romantické hrdiny nežli za ostřílené zločince. Možná kvůli tomu, že se rádi prostřednictvím fotografií prezentovali na veřejnosti. Co zajímavého se událo v životech Bonnie Parker a Clydea Barrowa, než je policisté rozstříleli na cucky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2020 16:00

Byli Bonnie a Clyde jen brutální vrahové? Nebo se snažili změnit zkostnatělý společenský řád? Nešlo jen o párek mladých lidí, který se postavil americké vládní garnituře? Co když zabíjeli jen proto, že museli? A proč si získali tolik přívrženců mezi mladými?

Na tyto otázky vám dnes zodpoví film Bonnie a Clyde ve 21:55 na ČT 2

Krást začal už jako teenager

Nejprve začal s drobnými krádežemi drůbeže, pak ale přešel na větší kalibr. Přestože docházel každý den do regulérního zaměstnání, přilepšoval si vykrádáním sejfů a aut. V roce 1930 spadla klec a Clyde byl poslán do vězení. A právě tam se dopustil své úplně první vraždy. Zabil spoluvězně, který jej sexuálně zneužíval. Po dvou rocích byl propuštěn.

Zrození nechvalně proslulé dvojice

Ti dva byli pro sebe stvořeni, ale jak se doopravdy poznali, nikdo neví. Známý je jen ten fakt, že Bonnie byla v té době vdaná. Clyde už měl za sebou pestrý život, a to mu bylo teprve jednadvacet. Nejvíce ze všeho nenáviděl bídu, protože ji znal až moc dobře. Svého času musel se svou matkou a sourozenci spát pod mostem.

Když zabíjel, okomentoval to vždy slovy, že nejde o nic osobního. Byl to jen vzkaz americké vládě, která, podle něj, mohla za veškerá příkoří, jež jeho rodina prožila. Dvojice psanců se o něco později rozrostla o další dva členy, což vyústilo v to, že Bonnie dostala úlohu hlídače. Přepadení se tak již nezúčastňovala. Ale to jí celkem vadilo. Myslela si, že ji odstavili na vedlejší kolej kvůli tomu, že je žena.

Její přesvědčení by potvrzovala i skutečnost, že nikdy nevystřelila. Přestřelek se samozřejmě z počátku zúčastňovala, ale nikdy nestiskla spoušť.

Velké finále

Pro Bonnie a Clydea se stal osudným 23. květen 1934. Kriminalisté čekali jen na vhodný okamžik. Zrovna se chystali odjet v kradeném Fordu, když vtom se na ně sesypalo celé policejní komando. Všichni začali pálit a nehodlali s tím přestat.

Auto prý provrtalo až dvě stě kulek, přičemž Bonnie a Clyde schytali “jen” sedmdesát sedm. A tím skončila dvouletá éra působení nepolapitelného páru. Oba si byli vědomi toho, že je jednou chytí, přesto svou zločineckou kariéru označili za to nejkrásnější v životě, co je mohlo potkat.

Jsou pohřbení v Dallasu a na hrobce mají vyrytou báseň, kterou složila samotná Bonnie:

“Jednou zemřou společně a budou si tak bok po boku. Jen málo slz bude v oku. Policisté budou provolávat: Konečně! Ale pro Bonnie a Clydea bude důležité jen to, že i když budou mrtví, budou se stále držet za ruce.” 

Na další zajímavosti a fotografie z legendárního snímku se podívejte zde:

Zdroj textu: g.cz, 100+1

Zdroj fotek: ČT 2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články