Jesse James, jeden z největších zločinců Divokého západu: Sprostý vrah, nebo americký Robin Hood?

Jesse James v době své největší slávy.
Zdroj: Wikimedia Commons, By Americasroof - Own work
Jesse James jako mladý muž. Jesse James zemřel v pouhých 34 letech. Farma Jesseho Jamese v Kearney v Missouri. Místo, kde byl Jesse James skutečně zabit, v St. Joseph, Missouri.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jesse James je lidmi považován buď za legendu divokého západu, nebo za chladnokrevného vraha, lupiče a člověka, který neměl žádné morální zásady. Najdou se ale i tací, kteří Jesseho Jamese titulují jako amerického Robina Hooda, který bohatým bral a chudým dával. Kdo byl ve skutečnosti pozoruhodný psanec a člověk, z jehož jména se stal pojem?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 05. 07. 2020 09:00

Jesse James se narodil v roce 1847 ve státě Missouri a jeho rodina se rozhodně neřadila mezi ty nejchudší na okraji společnosti. Jeho otec byl obchodník s konopím a vlastnil nemalou plochu zemědělské půdy, na které pracovali otroci. Jesse měl ještě staršího bratra Alexandera Franklina a mladší sestru Susan Lavenia James. S příchodem zlaté horečky se otec a hlava rodiny rozhodl, že se vydá do Kalifornie hledat zlatý důl. Bohužel při svých cestách zemřel. Tehdy byly Jessemu pouhé tři roky.

Jesse a jeho bratr Frank se později připojili k partyzánské konfederaci známé jako Bushwhackers během americké občanské války. Po jejím skončení Jesse s bratrem pokračovali v kriminální činnosti. Trvalo pouhý rok od podepsání příměří, než vyloupil svoji první banku, ze které si společně s kumpány odnesl částku 150 tisíc dolarů.

Celkem se podílel Jesse James na devíti dalších bankovních loupežích, sedmi přepadení vlaku a čtyřech přepadení dostavníků. Odměna za dopadení obávaného lupiče byla stanovena na 10 tisíc dolarů. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby přepadával a loupil dál.

Zastřelen zbaběle zezadu

I přes svoji kriminální kariéru se Jesse James oženil a zplodil dvě děti. Protože se nemohl prezentovat pod svým jménem, vymyslel si pseudonym Tom Howard a žil společně s rodinou ve městě St. Joseph ve státě Missouri. Ve chvíli, kdy Jesse na okamžik odložil zbraně ze svého dosahu kvůli dětem a snažil se narovnat na stěně křivý obrázek, ho roku 1882 zbaběle zezadu do zad zastřelil čtyřmi zásahy Robert Ford, který ze všeho nejvíce toužil stát se slavným zločincem. Jesse James tak po šestnácti letech zločinecké kariéry ve věku čtyřiatřiceti let umírá, ale paradoxně jeho příběh začíná nabírat na síle.

Dobrodinec, nebo vrah?

Po smrti Jesse Jamese se začalo tradovat, že to byl takový americký Robin Hood, který bohatým bral a chudým dával. Bohužel do dnešní doby neexistují žádné důkazy o tom, že by se členové gangu o svoji kořist dělili s někým jiným kromě nejbližší rodiny a přátel. Historici a experti se spíše přiklání k názoru, že to byl šikovný lupič, kterého provázelo do určité doby velké štěstí, ale nic to nemění na tom, že se jednalo o chladnokrevného vraha, který zabil nejméně šest lidí.

Fotografie ze života a smrti známého zločince najdete zde:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články