Chudá Praha: Pohled na bídu a život obyvatel 1. poloviny 19. století z několika perspektiv

Chudá Praha
Zdroj: archiv
Chudá PrahaChudá PrahaChudá PrahaChudá Praha+ 10 fotek+ 11 fotek

Výstava Chudá Praha poodkrývá stinné stránky velkoměsta a umožňuje uvidět je v širších souvislostech. Nabízí tak návštěvníkům srovnání historické a současné reality.

Petra Járková
Petra Járková 29. 04. 2019 14:00

Historické obrazové dokumenty, především fotografie a tisky, dokumentují každodenní starost nemajetných vrstev o své skromné živobytí.

Unikátní snímky zachycují místa, která chudí obývali nebo na kterých se zdržovali a v neposlední řadě se návštěvníci mají možnost seznámit s vybranými pražskými institucemi, ve kterých chudí nalézali útočiště a podporu, tedy nahlédnout způsoby, jakými se společnost s chudobou vyrovnávala prostřednictvím chudinské a sociální péče, jak se formovala od josefínských dob.

Praha, jak ji neznáte. Chudá Praha. Víte, kde byste našli Fišpanku, Bílý hrad nebo Arizonu? Jaké služby poskytoval hotel Kandelábr a kdo byl otec chudých? Město netvoří jen panovnická sídla, šlechtické paláce, honosné měšťanské domy a vznešená církevní architektura. K výrazu města a jeho atmosféře přispívají neméně jeho chudí. Chudoba k městu patřila a patří. Chudoba má nezanedbatelný etický i estetický rozměr.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články