Senioři: Věděli jste, že u starých žen hrozí chudoba mnohem častěji než u mužů?

Jsou přátelství, která trvají celý život
Zdroj: Pixabay
Od 25 let bychom si měli spořit na důchodMyslete na stáří, aby bylo plné radosti a ne starostíMnoho seniorů žije na hranici chudobyVýlety, cestování a pohoda, tak by mělo vypadat stáří+ 1 fotka+ 2 fotky

Na lavičkách v parcích sedávají spíše babičky než dědečkové. Důvodem je neúprosná statistika - ženy se v průměru dožívají o 6 let déle než muži. Přitom až 9 % žen ve věku od 65 do 74 let hrozí, že se propadnou do chudoby.

Redaktor
Redaktor 02. 10. 2018 14:24

U mužů se jedná jen o 4 %. A ve věku nad 75 let je to dokonce 15 % žen, zatímco mužů jen 2 %. Tato číslo vyplývají z údajů ČSÚ.

Celých 69 % dnešních seniorů bydlí ve vlastním, což je výsada, které se příští generace nejspíš nedočkají. Jediným možným způsobem, jak si i v důchodovém věku zachovat životní standard a vyvarovat se riziku chudoby je začít bezodkladně spořit, a to ideálně od 25 let. 30 % Čechů si ale ani v produktivním věku nespoří, čímž přichází například o státní příspěvek na penzijní připojištění ve výši až 2 760 Kč ročně.

Mezi do budoucna nejohroženější skupiny žen patří zástupkyně takzvané sendvičové generace ve věku od 35 do 55 let. Ty, co pečují o nedospělé potomky a zároveň o seniora.

Jak se tedy vyhnout tomu, abychom ve stáří nežily v chudobě a mohly si dopřát důchod svých snů? Rozhodně začněte spořit alespoň 300 Kč měsíčně, naučte se pravidelně investovat malé částky a samozřejmě využívejte všechny státem podporované produkty.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články