Podlamují se vám kolena při platbě za energii? Podívejte se, kudy vám peníze utíkají

pohovka
Zdroj: freepik.com
Moderní domácnost se bez elektrospotřebičů neobejde. Vybírejte je s rozumem, abyste potom nedivili při pohledu na účet za energii.Vysavač překvapivě není největší odběratel elektřiny, jak se nám někteří prodejci snaží podsouvat. Moderní a dobře vybrané elektrospotřebiče budou fungovat k vaší plné spokojenosti a ještě pomůžou šetřit. Nepřeplňujte zbytečně chladničku. Větší množství potravin výrazně zvyšuje její spotřebu. + 5 fotek+ 6 fotek

Účty za energii stoupají. Kolikrát už jste si v duchu říkali, že vyměníte starou chladničku za novou? Dobrý nápad, ale pojďme se společně podívat, jak se vyvarovat základních chyb, čím se bychom se měli řídit při koupi nového spotřebiče.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 09. 2020 12:30

Asi je nám všem jasné, že lednice, mrazáky, pračky a sušičky starší 12 let se určitě vyplatí co nejdříve vyměnit za nové s nižší spotřebou. V tomto případě se investice velmi rychle vrátí. Jsou ale i další kroky, které nám ušetří spoustu peněz.

Sledujte štítky

Každý elektrospotřebič musí být vybaven speciálním štítkem. Označení A je nejúspornější, nejvíc naopak spotřebuje výrobek označený písmenem G. Pokud se rozhodnete koupit si nový spotřebič, měl by to být jeden z prvních faktorů, na které se při výběru zaměříte. Nejnovější úsporné spotřebiče se již do tabulky ani nevejdou, výrobci jim tedy k označení A přidávají ještě znaménka +. Jenomže, jak postupuje vývoj technologií, zdá se, že i tohle řešení už je málo, chystá se tedy nové, přehlednější.

Budiž světlo

Pokud odcházíte z místnosti, zhasněte. Vyměňte staré klasické žárovky za úsporné LED žárovky nebo zářivky.  Obecně lze doporučit používání spotřebičů s vysokou účinností, nejen LED světel, ale i „bílých" spotřebičů. Důsledné zhasínání (pokud se nepodaří mít osazena světla s pohybovým čidlem a automatickým zhášením) a „vytahování ze zásuvky" zejména externích nabíječek, rychlovarných konvicí nejen šetří elektřinu, ale je důležité i z hlediska bezpečnosti.

Tepelně spínané zásuvky

Ačkoliv u nás nejsou zatím příliš známé, ve světě jsou hojně využívané a přinášejí značnou energetickou úsporu. Systém tepelně spínaných zásuvek totiž dokáže automaticky regulovat připojené spotřebiče. Hodí se pro automatické ovládání elektrických topných soustav, jakými jsou konvektory, přímotopy, elektrické topné žebříky nebo desky. Díky automatické teplotní regulaci můžete ušetřit až 30 % energie.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články