Největší žrouti energie: Vyhrává nevypnutý počítač, anebo zastaralá chladnička?

Největší žrouti energie: Vyhrává nevypnutý počítač, anebo zastaralá chladnička?
Zdroj: unsplash.com
Moderní domácnost se bez elektrospotřebičů neobejde. Vybírejte je s rozumem, abyste potom nedivili při pohledu na účet za energii.Vysavač překvapivě není největší odběratel elektřiny, jak se nám někteří prodejci snaží podsouvat. Moderní a dobře vybrané elektrospotřebiče budou fungovat k vaší plné spokojenosti a ještě pomůžou šetřit. Nepřeplňujte zbytečně chladničku. Větší množství potravin výrazně zvyšuje její spotřebu. + 5 fotek+ 6 fotek

Stýskáte si, že moderní spotřebiče nic nevydrží? To je určitě pravda. Na druhou stranu, například výměnou staré chladničky za novou ušetříme třeba až třetinu energie. Pojďme se tedy podívat, jestli se vám nákup nového opravdu vyplatí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 04. 09. 2020 14:30

Každý moderní spotřebič vyžaduje svoji dávku elektrické energie, některý se spokojí s málem, jiný sosá ze sítě, až se kolečko elektroměru protáčí. Obecně platí úměra, že čím modernější spotřebič máme, tím nižší má spotřebu. Ale i na samotném provozu, respektive při správném zacházení se dá docela slušně ušetřit.

Nenechte se ošálit

Asi nejméně sejde na tom, kolik to „žere“ u spotřebičů, jež zapínáme jenom krátkodobě a ještě ne každý den. Mezi takové počítáme například mixér, fén, anebo vysavač, kolem kterého se mimochodem nedávno strhla bouřlivá debata, o které my si myslíme, že byla jen marketingovou bouří ve sklenici vody. Ruku na srdce, vysáváte opravdu několik denně, aby to vaše peněženka citelně poznala?

Největší vysavače energie

Daleko horší je situace mezi spotřebiči, které jsou v provozu přetržitě anebo alespoň několik hodin denně. Z těchto spotřebičů má překvapivě nejmenší odběr televize a počítač, pochopitelně, pokud nesvítí celý den. Nezanedbatelnou spotřebu mají například myčka, pračka a sušička anebo varná deska či pečicí trouba. Ale vítězem se dává… chladnička! Asi se vám tomu nebude ctít věřit, ale téměř třetina částky, kterou platíte za energii, padá na vrub chladničce. Takže asi už není třeba znovu opakovat, pořiďte si novou, takovou, která má označení alespoň A+ anebo ještě lépe A+++. A jestli nevíte co si pod tímto označením představit, sledujte naše články, velice brzy se dočkáte vysvětlení.

Nepatrné úniky

Ne nápadně, halířek po halířku vám z peněženky ukrádá tichý zlodějíček, který se schovává pod pojmem stand-by režim. O co jde? Budete překvapeni, pohotovostní režim. Tedy například jen tlačítkem na ovladači vypnutá televize anebo mikrovlnka. A jak je poznáte? Snadno – svítí nebo pulzují. Někdy je prozradí číslice hodin blikající na mikrovlnce, jindy malá červená dioda v rohu televize. Takové spotřebiče spí jen zdánlivě a v tichosti čekají, až dáte povel, aby se ihned rozběhly. A v tom svém pohotovostním polospánku pomaloučku spotřebovávají elektřinu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články