Děti a televize: Varovná studie, kolik času promarní před obrazovkou

Děti nejčastěji sledují animované pohádky
Zdroj: Profimedia
Místo sezení u televize najděte dětem zajímavé koníčkyNejlepší aktivity pro děti jsou ty venkovníDěti sledují televizi čím dál častějiDbejte na to, aby měly vaše děti dostatek pohybu+ 6 fotek+ 7 fotek

Na televizní pořady se děti od 3 do 15 let dívají v průměru zhruba dvě hodiny denně. Čím jsou starší, tím častěji ale zahazují televizní ovladač a pouštějí si pořady v mobilním zařízení, obvykle v tabletu. Konkrétně české děti si podle průzkumu každý den pustí jeden díl svého oblíbeného seriálu. Nejčastěji se přitom jedná o animovaný titul. Co dalšího byste o vztahu svého dítěte k televizi měli vědět?

Petra Járková
Petra Járková 13. 06. 2019 11:15

Děti od 3 do 15 let se podle výzkumu britské vládní agentury Ofcom dívají na televizi průměrně 13 hodin a 20 minut týdně. S přibývajícím věkem přitom mění velké televizní obrazovky za jiné přístroje, nejčastěji za tablet – zatímco tříleté a čtyřleté děti sledují televizní pořady jinde než v televizi jen ze 30 procent, u dvanácti až patnáctiletých je tento podíl již 62 procent. Dle toho lze konstatovat, že se v posledních letech vzrůstající oblibě těší internetové televize, které právě sledování televizních pořadů na mobilních zařízeních umožňují.

Děti milují animáky a průměrně si přes týden pustí 7 dílů

A co vlastně v televizi sledují české děti? Podle dat z roku 2018 mají tuzemské děti z kanálů pro ně určených nejraději ČT:D, který sleduje více než pětina dětí od 4 do 12 let. „Velké oblibě se u dětí těší zahraniční animované seriály. Mezi našimi malými diváky jsou nynějšími favority ‚animáky‘ Elena z Avaloru – který se sledovaností velmi blíží sledovanosti například oblíbených seriálů Ulice nebo Simpsonovi – a dále pak Mickeyho klubík a Jak vycvičit draky,“ prozrazuje Vladimír Tovarňák, vedoucí prodeje jedné internetové televize, s tím, že průměrně dětský divák týdně zhlédne sedm dílů seriálu. „Můžeme tedy usuzovat, že se děti dívají například před spaním každý večer na jeden díl svého oblíbeného pořadu,“ dodává.

V prázdninových měsících, tedy v červenci a srpnu, většina televizních kanálů omezuje vysílání svých originálních a premiérových pořadů a odkazují dětské diváky především na reprízy. Děti jsou totiž častěji venku a na televizi se příliš nedívají.

PODÍVEJTE SE NA TY NEJMENŠÍ TELEVIZNÍ DIVÁKY:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články