Hospodaříte doma takhle? Děláte to špatně

Hospodaříte doma takhle? Děláte to špatně
Zdroj: vasekupony.cz

Patříte k těm rodinám, které již zasáhla koronakrize? Nebo máte to štěstí, že se vás tato situace ještě nedotkla? Ať už patříte do jedné nebo druhé skupiny lidí, v každém případě je lepší, když myslíte na zadní vrátka. V případě ztráty zaměstnání a výpadku jednoho, či dokonce obou příjmů, se vám tato obezřetnost několikanásobně vrátí.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 18. 08. 2020 16:00

Mnohé rodiny si užívají časy blahobytu a spoléhají na to, že špatné časy nenastanou. Naneštěstí, ke krizové situaci může dojít kdykoliv. Pokud i vy hospodaříme doma takto, děláte to špatně:

1) Nemáte vytvořenou finanční rezervu

Bez ohledu na to, jaká je výše vašeho příjmu, byste vždy měli myslet na to, abyste si z něj určitou dobu odložili. Odborníci doporučují vytvořit si finanční rezervu minimálně ve výši šesti měsíčních příjmů. Získáte ji tak, že si budete pravidelně odkládat alespoň 10% vašich rodinných příjmů. Pokud takovou rezervu vytvořenou nemáte, v případě výpadku příjmu budete muset urychleně začít šetřit na výdajích domácnosti. Z dlouhodobého hlediska je však tento způsob neudržitelný.

2) Nemáte přehled v rodinných financích

Pokud žijete takříkajíc od výplaty k výplatě a nemáte přehled o očekávaných výdajích a příjmech, rovněž děláte velkou chybu. Takto vás může překvapit nejen výpadek příjmu, ale i jakýkoliv větší neočekávaný výdaj, jakými jsou například oprava porouchaného auta či koupě nového spotřebiče.

Udělejte si tedy ve financích pořádek. Sepište si příjmy a výdaje na nejbližší měsíce. Pokud vaše výdaje převyšují příjmy, výdaje okamžitě seškrtejte. Další půjčka určitě není dobrým řešením. Výška celkových výdajů vaší domácnosti by neměla přesáhnout 40% příjmů.

Náš tip: Ušetřit můžete i na běžných výdajích. Stačí, když využijete například Sconto slevový kód.

3) Nenakupují s přehledem

Pokud přesně nevíte, co vám doma chybí, do supermarketu raději ani nechoďte. Nejlépe uděláte, když si doma uděláte podrobný seznam a budete ho důsledně dodržovat. Do obchodu také v ideálním případě nechoďte hladový a ani s dětmi. Ušetříte tak desítky eur.

Samozřejmě, přehled se netýká pouze potravin, ale i jiných věcí. Opravdu potřebujete tři stejné trička a čtyři stejné halenky? Zatímco si něco v obchodě spontánně koupíte, vraťte se ještě domů, zobrazte šatník a zvažte, zda bez vašeho vybraného módního kousku opravdu nemůžete existovat.

A pokud toužíte po nějakém elektrospotřebič, nejlépe uděláte, když si počkáte na výprodej. Úspory při takových nákupech jsou opravdu nezanedbatelné.

Náš tip: Elektroniku za výhodné ceny vám nabízí pravidelně Alza.cz a její Alza slevový kód.

4) Nekomunikuje s bankou

V případě, že se opravdu dostanete do problémů se splácením, nestrkejte hlavu do písku. Upomínky a odkládání platebních povinností opravdu nejsou řešením. Spojte se se svou bankou nebo jiným věřitelem a zkuste dohodnout odklad splátek nebo snížení úrokové sazby. Pokud se nedohodnete, v úvahu přichází i refinancování či konsolidace vašich půjček. Při každé půjčce myslete na to, že výše úvěrů by neměla přesahovat 30% příjmů vaší domácnosti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články