Cena zlata v posledních dnech raketově roste

Cena zlata v posledních dnech raketově roste
Zdroj: Ludmila Trtikova

Pokud přemýšlíte nad tím, do čeho investovat naspořené peníze, uvažujte nad zlatem, neboť si dlouhodobě uchovává kupní sílu. Investiční zlato se však vyznačuje ještě mnohými dalšími výhodami, například neplatíte za něj DPH, dokonce ani daň z příjmu při jeho prodeji. V neposlední řadě představuje pojistku proti systémovým a politickým rizikům.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 30. 07. 2020 08:00

V roce 1999 vznikla společná evropská měna, tedy euro. V té době se dalo za sto euro zakoupit 12,7 gramů zlata. Pokud byste však chtěli investovat stejnou částku do zlata dnes, pak byste koupili něco málo přes 2 gramy. Protože však cena zlata v posledních dnech raketově stoupá, brzy za sto euro nekoupíte ani ty dva gramy.

Zlato je celosvětově akceptovatelná měna

Se zlatem pochodíte v podstatě po celém světě. Jedná se o drahý kov, který za dobu své existence nezbankrotoval. Zlato je uctívané všemi kulturami, navíc je stabilní a snadno pochopitelné. Jak zlaté mince, tak i slitky jsou velmi likvidní. Prodáte je v podstatě okamžitě, takže během několika minut máte v ruce peníze namísto žlutého kovu. Pokud potřebujete peníze, nemusíte čekat na měsíční výpovědní lhůtu, jako je tomu u některých bankovních spořicích účtů.

Cena zlata roste šokující rychlostí

Pro uchování hodnoty majetku si pořiďte zlato, jež vám dokáže úspory i velice dobře zúročit. V posledních několika dnech cena navíc roste nevídanou rychlostí, přičemž překonala hranici 1 945 amerických dolarů za unci.

Pokud byste si chtěli koupit kilovou zlatou cihlu, zaplatíte za ni u levnějších obchodníků 1 443 342 korun, jinak běžně 1 498 137 korun. Před deseti lety byste ho zakoupili za 778 220 korun, což je opravdu markantní nárůst za posledních deset let.

Jelikož je česká koruna silná, vyplatí se nyní do investičního zlata vložit své peníze. V okamžiku, kdy oslabí koruna třeba o 1 korunu, cena kilogramu zlata okamžitě stoupne o 50 000 korun.

Související články

Další články