Domácí rozpočet je v dnešní době nutnost. Jak si udělat ve financích pořádek?

Domácí rozpočet je v dnešní době nutnost. Jak si udělat ve financích pořádek?
Zdroj: www.pexels.com, Kaboompics .com

Události posledních měsíců každému z nás jasně ukázaly, jak moc se vyplatí mít v rodinných financích pořádek. Spousta lidí byla kvůli vládním opatřením nucena zůstat doma jen s částečným, nebo žádným příjmem, což často vedlo k odložení splátek hypoték a spotřebitelských úvěrů nebo naopak ke sjednávání kreditních karet a rychlých půjček, které jim měly pomoci toto těžké období překlenout.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 25. 06. 2020 08:52

Rozvolňování bezpečnostních opatření už vrací věci zpátky na své místo a pro nás to znamená, že se můžeme opět věnovat své práci a aktivitám, které po nás byly před pandemií naprosto běžné. Určitě by to ale nemělo být bez řádného poučení, co se správy osobních či rodinných financí týče. Jak se totiž ukázalo, skutečně nikdy nevíme, jaké okolnosti nás mohou potkat. Jak si udělat ve financích pořádek?

Začněte pořádnou inventurou

Abyste se mohli někam posouvat, potřebujete nejdřív zhodnotit, jak na tom momentálně jste. Finance v tomto ohledu nejsou žádnou výjimkou, takže nejlépe uděláte, když začnete pořádnou inventurou svých výdajů. Abyste měli vše hezky přehledné, vytvořte si pro ně několik kategorií - například náklady na bydlení, splátky půjček, účty za různé služby, potraviny a další nákupy.

Potom si otevřete své internetové bankovnictví a začněte výdaje k těmto kategoriím přiřazovat, a to vždy v rámci jednoho měsíce. Díky tomuto systému budete jasně vědět, kolik peněz se vám v dané kategorii v každém měsíci ztratí, takže se vám bude s výplatou mnohem lépe hospodařit. Když pak budete navíc dělat nějaké úpravy, bude pro vás jednodušší si představit, jak váš rozpočet doopravdy ovlivní.

Využijte pomoc moderních technologií

Asi je vám jasné, že vám k tvorbě plnohodnotného rodinného rozpočtu nebude stačit jen to, že si uděláte jednorázovou revizi. O svých výdajích si musíte udržovat přehled i nadále a není nic jednoduššího, než k tomu využít speciální aplikaci. Většinu z nich totiž můžete propojit s bankovním účtem, odkud nejenže vytáhnou informace o všech vašich platbách, ale také je roztřídí do kategorií a ukážou vám různá srovnání a grafy. Mezi ty nejoblíbenější patří například Spendee, Wallet nebo eÚčty.

Půjčujte si s rozvahou

I když si budete poctivě hlídat, kolik peněz utratíte, může se stát, že vás okolnosti dovedou k tomu, že si budete muset vzít půjčku. Ať už půjde o nečekanou nebo plánovanou událost, vždy byste se k tomuto rozhodnutí měli stavět zodpovědně, jinak byste se mohli ošklivě spálit. I k tomu vám částečně poslouží váš přehled o výdajích, mimo jiné díky němu totiž zjistíte i to, kolik peněz vám každý měsíc přibližně zbývá. Podle toho snadno určíte, jak velkou splátku si každý měsíc můžete dovolit odeslat, a tak se vyhnete problémům se splácením.

Od toho se potom můžete odrazit u druhého, neméně důležitého kroku, kterým je samotný výběr půjčky. S tím vám opět mohou pomoci vymoženosti moderní doby, o čemž se můžete přesvědčit prostřednictvím portálu Ferovepujcky.cz. Jeho prostřednictvím si můžete jednotlivé produkty porovnat podle dostupné výše úvěru, doby splácení, úroku i hodnocení klientů, takže si tu pravou vyberete snadno a rychle.

Připravte se na budoucnost

Součástí vašeho rozpočtu by však neměly být pouze klasické výdaje, které momentálně potřebujete k životu, ale také investice do budoucna. Jestliže uvažujete o tom, že byste si v následujících letech pořídili nemovitost nebo začali stavět, určitě je na místě si založit stavební spoření. Jeho hlavní výhoda oproti klasickému spoření spočívá v tom, že vám stát každoročně přispěje až dva tisíce korun, což po několika letech rozhodně není málo.

Pokud jste už v pokročilejším věku a vlastní bydlení už splácíte a využíváte, vyplatí se myslet také na důchod. Plno lidí k tomu využívá penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření, které taktéž přináší určité výhody, a to v podobě daňového odpočtu, který může dosáhnout až dvanácti tisíc korun. Možností spoření je samozřejmě více a záleží hlavně na tom, v jaké situaci se nacházíte a za jakým účelem chcete spořit. Jestliže vám jde hlavně o výnos, možná pro vás budou výhodnější různé investiční fondy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články