Jak ušetřit, a přitom se neomezovat: Peněženku potěší swapování rostlin i mobilní aplikace

6 tipů, jak ušetřit v domácnosti, a přitom se neomezovat: Peněženku potěší swapování rostlin i mobilní aplikace
Zdroj: Pixabay

S rostoucími cenami energií a základních potravin mnoho rodin přemýšlí, jak ušetřit. Přinášíme vám 6 tipů, jak snadno snížit výdaje, aniž byste se museli omezovat. Znáte například swapování? Nač kupovat novou zimní bundu, když ji můžete jednoduše vyměnit s někým, kdo už tu svoji nenosí a sám touží po změně?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 11. 2022 13:30

Spočítali jste si někdy, kolik utratíte za jeden den v práci? Kupujete si svačinu a kávu s sebou a s kolegy zajdete na oběd do blízké restaurace? Koruna ke korunce udělá z jednoho pracovního dne pěknou sumičku, která by se možná lépe vyjímala na vašem spořicím účtu. Ušetřit ale snadno můžeme také na svém šatníku, který není třeba obnovovat každou sezónu.

Swapovat se dá téměř všechno

Přebývá vám doma oblečení, které už nenosíte, a chcete ho vyhodit? Zadržte! Možná se najde někdo, kdo by ho uvítal výměnou za něco, co by naopak udělalo radost vám. Trend swapování se v Česku v poslední době mohutně rozšířil, například na Facebooku mají některé swapovací skupiny i desítky tisíc lidí.

Měnit můžete tímto způsobem prakticky cokoli – od zmíněného oblečení přes nábytek až po hračky. Existují ovšem i skupiny zaměřené na swapování rostlin. Za řízek jedné pokojovky, který necháte zakořenit, můžete získat pěkných pár korun navíc nebo výměnou úplně novou rostlinu.

Luxus ze sekáče? Proč ne!

Nakupovat v sekáči není ostuda. Naopak - když víte, kam jít, můžete objevit i poklady od světových značek, jako jsou Dior, Hermés nebo Louis Vuitton, jen s tím rozdílem, že vás vyjdou na zlomek původní hodnoty. Vyplatí se sledovat sociální sítě, kde je čím dál oblíbenější takzvaný pop-up formát – tedy akce trvající jen velmi omezenou dobu, zpravidla v řádu dnů.

Specialistka na slow fashion Veronika Ohrádková v rozhovoru pro Lifee.cz také radí vybudovat si funkční šatník plný kvalitního oblečení, které skutečně nosíme. Skříně plné nefunkčních oděvů, na kterých jsou mnohdy ještě visačky z obchodu, nás šťastnějšími neudělají.

„Kdybychom investovali do stejného střihu, ale z kvalitnějšího materiálu, vážili bychom si ho mnohem více. Vytipujte si například střih šatů, který vám perfektně sedne, a nechte si je na míru ušít od lokální návrhářky. Jedině tak můžete o své oblečení pečovat s láskou a vydrží vám mnohem déle,“ radí expertka.

Obědy noste v krabičkách

V otázce nakupování potravin a hotového jídla je dobré myslet na pečlivé plánování a skutečně funkční nákupní seznamy. O nakupování v akcích ani netřeba mluvit, zaměřte se ale také na své chování v průběhu týdne - a buďte k sobě upřímní.

Kolikrát si necháte přivézt oběd nebo si na něj z lenosti zajdete do restaurace? Kolikrát do týdne si neodpustíte cestou do práce kávu v kelímku, jejíž cena hravě přeskočí stokorunu? Za obědy v krabičkách a důsledné plánování svačin můžete denně snadno ušetřit více než 250 korun, což v součtu jednoho pracovního týdne dělá 2 250 korun - a to už je pěkná částka, že?

Používejte mobilní bankovnictví

Ne každý to ví, ale využíváním mobilního bankovnictví můžete ušetřit klidně i stovky korun měsíčně. Řada českých bank už totiž svým klientům v mobilní aplikaci nabízí slevové kupony, díky nimž je možné buď získat slevy, nebo peníze zpět. Nabídky jsou přitom takříkajíc šité vám na míru.

„Díky analýze dat z platebních karet můžeme klientům bank zprostředkovat přesně takové nabídky, které je zajímají – slevy je možné získat na potraviny, pohonné hmoty, ale i na nákupy oblečení nebo sport i dovolené, vysvětluje Iva Bowker ze společnosti Dateio, která pro banky tento systém vyvíjí. Za nákupy v řetězcích, jako je Albert nebo Globus, můžete zpětně získat až 500 korun měsíčně.

Věrnostní aplikace

Jak už jsme naznačili výše, každý z nás si rád udělá čas sám na sebe a zajde si třeba na dobrou kávu a kousek koláče. Ale káva ke kávě může za měsíc s účty překvapivě zamávat. Zeptejte se proto ve své oblíbené kavárně, jestli nemají věrnostní program, díky kterému budete mít po určitém počtu nápojů kávu zdarma.

Mnoho kaváren navíc využívá různé mobilní aplikace, a tak odpadne otravné hledání papírových kartiček. Stejně tak můžete využívat aplikace supermarketů a drogerií, do kterých chodíte nejčastěji. I díky nim mohou nákupy vyjít levněji, aniž byste museli drasticky omezovat sebe nebo své blízké.

Limit na dárky

Vánoce se nezadržitelně blíží, a proto není od věci začít přemýšlet, čím své blízké potěšíte. A abyste kromě složenek nemuseli před koncem roku řešit ještě ohromný účet za dárky, nastavte si s rodinou a přáteli jasný cenový limit, který odpovídá vašim možnostem. Díky tomu se nebude nikdo cítit provinile a celá rodina si Vánoce užije naplno.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články