Pomůže Pláničkova metoda i pokojovkám? Některé rostliny milují klasiku a jiné jsou spíš na folk. Opravdu!

Pomůže Pláničkova metoda i pokojovkám? Některé rostliny milují klasiku a jiné jsou spíš na folk. Opravdu!
Zdroj: Freepik.com
Rostliny vnímají, když o ně s láskou pečujete. Pokojové rostliny rostou rychleji, když jsou vystaveny klasické hudbě.Rostlinám se opravdu daří lépe, jestliže jsou obklopené harmonií a hudbou. Rostliny pravidelně vystavené klasické hudbě rostou o 20 procent rychleji.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rostliny lépe prospívají s hudbou: Je to fakt, anebo fikce? Opírá se naše tvrzení o vědecké studie, nebo jenom výmysly biožen? I když to bude znít možná nepravděpodobně, rostlinám se opravdu daří lépe, jestliže jsou obklopené harmonií a hudbou.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 21. 11. 2020 14:00

Přece už bylo prokázáno, že vaše rostliny vnímají, když o ně s láskou pečujete a povídáte si s nimi. Tak proč by neměly reagovat na hudbu a rytmus.

Láska mezi rostlinami a hudbou

Zahradníci často tvrdí, že jejich venkovní i pokojové rostliny rostou rychleji, když byly vystaveny hudbě, zejména klasické. Jednalo se ale stále spíš o pozorování a dohady než seriózní vědecké studie.

Studie prokázaly

Bylo proto jen otázkou času, kdy se touto myšlenkou začnou zabírat i hlavy studované. Jeden z prvních projektů spojujících hudbu s růstem rostlin uskutečnil v roce 1962 botanik D. Singh z indické univerzity Annamalia. Zjistil, že rostliny pravidelně vystavené klasické hudbě rostly o 20 procent rychleji než kontrolní skupina.

Singh také zjistil, že když byla semena vystavena hudbě, vyrostly z nich větší, listnatější rostliny než ze semen hudbou „neoplodněných“. To později potvrdil i kanadský inženýr Eugene Canby, který zjistil, že naočkovaná pšeničná pole vystavená houslové hudbě vykazují 66% nárůst výnosu.

Víno a zpěv

Ne všichni vědci souhlasí, ale mnoho pěstitelů studie přesvědčily. Hlavně italští vinaři dnes využívají klasickou hudbu ke zlepšení výnosů. Například na vinici Il Paradiso di Frassina v Toskánsku vyhrává hudba už celá desetiletí. A říká se, že tamní hrozny jsou mohutnější a mají nejvyšší obsah cukru. Vinaři také hlásí výrazné snížení počtu hmyzích škůdců.

Reagují na vibrace

Tento jev určitě není podmíněný tím, že by rostliny byly muzikální. Nabízí se spíš vysvětlení, že vnímají vibrace zvukových vln, které zřejmě zrychlují pohyb protoplazmy v rostlinných buňkách a tím zlepšují růst a produkci živin.

Gott nebo Mozart

Také se zdá, že rostlinám se při určitých frekvencích daří lépe. Položme si proto jednoduchou otázku: Je lepší rocková hudba, nebo klasika? Většina pozorovatelů říká, že jednoduchá a rytmická klasika je pro rostliny lepší než tvrdý rock.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články