Luxusní hvězdníky: Jak se o ně postarat krok za krokem, aby vykvetly na Štědrý den

Luxusní hvězdníky: Jak se o ně postarat krok za krokem, aby vykvetly na Štědrý den
Zdroj: Pixabay.com
Hvězdník lze snadno rychlit tak, aby vykvetl právě o vánočních svátcích.Zavlažujte pouze cibule s pupeny. Kdybyste začali oživovat ještě spící, nerašící cibuli, dočkáte se jen listů, ale váš hvězdník nevykvete.Když hvězdníku připravíte optimální podmínky, probudíte jej ke květu. Cibule hvězdníku obsahují veškeré živiny, které rostlina ke svému zdárnému růstu potřebuje, můžete je proto pěstovat také hydroponicky. + 3 fotky+ 4 fotky

Tradiční vánoční květiny jsou podle našich tradic bramboříky, pryšce a vánoční kaktusy, ale také překrásně kvetoucí a luxusní hvězdníky. Můžete si je v prosinci pořídit už vykvetlé anebo si je z cibule vypěstovat sami. Máte ale nejvyšší čas.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 11. 2020 14:00

Jestliže také vás upoutala tato impozantní květina s překrásnými květy, jež vám ozdobí vánoční tabuli, máte možnost je právě teď probudit z vegetačního klidu a přimět rozkvést. Není to nic složitého, celý postup zvládne i naprostý pěstitel začátečník.

Poznáte hvězdník

Hvězdník (Hippeastrum hortorum) pochází z Jižní Ameriky, a i když patří do čeledi amarylkovitých, nesprávně se mu říká amarylis. Jedná se o dvě různé rostliny. Vzhledově si jsou velmi blízké, liší se ale dobou květu. Amarylis (Amaryllis belladonna) totiž vykvétá v létě, zatímco hvězdník v zimě a časně zjara. Lze jej proto snadno rychlit tak, aby vykvetl právě o vánočních svátcích, jako například hyacinty anebo narcisy.

Nádherně kvetoucí hvězdník se vyznačuje několika liliovitými zvoncovitými květy posazenými na silném, pevném stonku. Pyšní se také množstvím barevných kultivarů od něžně bílé přes růžovou,  lososovou, panašovanou až po temně rudou, jež je pro vánoční dekorace jako stvořená.

Pěstování krok za krokem

Cibule hvězdníku nejsou zrovna levná záležitost, proto bychom měli opravdu dobře vědět, jak se o ně postarat. Když jim však připravíte optimální podmínky, probudíte je ke květu. Pozorování probouzející se cibule je sám o sobě fantastický proces završený kvetoucí korunou až šesti překrásných květů.

  • Vyberte si zdravou a pevnou cibuli s dobře vyvinutými kořeny. Květní stvol vyrůstá totiž z cibule, jež má alespoň 8 cm v průměru.
  • Ostříhejte zaschlé konce kořínků a připravte si substrát. Pokud nemáte přímo ten pro pěstování cibulovin, smíchejte substrát pro pokojové rostliny s hrstí písku. Naplňte jím květináč zhruba o pět centimetrů větší, než je cibule.
  • Cibuli zasaďte do květináče, ovšem nesmí být celá ponořená. Dbejte na to, aby zhruba jedna její třetina vyčnívala nad povrchem.
  • Nádobu se zasazenou cibulí dejte na slunné místo. Teplota by se zde měla pohybovat kolem 20 °C. Substrát dobře prolijte. Dál se zatím o hvězdník nemusíte starat.
  • Jakmile se objeví pupen stonku, mírně substrát opět zalijte.
  • Zanedlouho se objeví i poupata. Teď je třeba květináčem pravidelně otáčet, aby světlo mělo přístup ze všech stran a stonek vyrostl pěkně vzpřímeně.
  • Chlad prodlužuje dobu kvetení. Proto, když se poupata začínají vybarvovat, přeneste je do studené místnosti, například na verandu.

Ve vodě

Vzhledem k tomu, že cibule hvězdníku obsahuje veškeré živiny, které rostlina ke svému zdárnému růstu potřebuje, můžete ji pěstovat také hydroponicky. Stačí cibuli usadit do speciální skleněné vázy tak, aby kořínky měly možnost nasávat vodu s hnojivem.

Zavlažujte pouze cibule s pupeny. Kdybyste začali oživovat ještě spící, nerašící cibuli, dočkáte se jen listů, ale váš hvězdník nevykvete.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články