Kokedama: Jak a z čeho ji vyrobit, aby vám dělala radost po mnoho let

Kokedamy zavěšené ke stropu vytvoří v domácnosti nádhernou atmosféru
Zdroj: Commons.wikimedia, La Florida Studio, CC-BY-SA-4.0
Kokedama je nádherný způsob pěstování rostlin. Vyvinul se z mnohem staršího způsobu pěstování bonsají.Kokedamu můžeme zavěsit i venku, záleží na výběru rostliny.Kdo se v pěstování kokedamy již vyzná, může si dovolit pěstovat tímto způsobem i citrusy.Kokedamy zavěšené ke stropu vytvoří v domácnosti nádhernou atmosféru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Chtěli byste mít vlastní zahradu, ale prozatím není žádná na obzoru? Pak je tady ještě jedna možnost – jmenuje se kokedama a můžete si ji umístit doslova kamkoliv. Kokedama se totiž zavěšuje třeba ke stropu. Nezabírá místo a působí velmi dekorativně. Navíc si ji můžete vyrobit doma a pak sledovat, jak se rostlině daří.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 03. 01. 2021 12:00

Co je to vlastně kokedama? Jak už název napovídá, pochází tento způsob pěstování rostlin z Japonska. V překladu se vlastně jedná o mechovou kouli, která tvoří obal pro rostlinu, jež v ní může růst i dlouhá léta. Tento způsob pěstování rostlin se v průběhu času vyvinul ze speciálních bonsají, jejichž kořeny byly pěstovány do tvaru koule.

Jak vyrobit kokedamu

Vyrobit si doma kokedamu zvládne téměř každý, je ale potřeba mít k tomu potřebný materiál. Mimo rostliny, kterou budeme ve formě kokedamy pěstovat, je to rašeliník, jíl ketotsuchi, substrát pro pokojové rostliny, akadama, zeolit a mech na obalení hotové kokedamy. Dále si k výrobě připravíme nit a umělý provázek. Všechny tyto materiály je možné koupit ve specializovaných prodejnách, často dokonce v celé základní sadě.

Důležitý výběr rostliny

Základem úspěchu při výrobě kokedamy je vhodná rostlina. Mělo by jít o vlhkomilnou pokojovou rostlinu, vhodná může být třeba Calathea, která bude krášlit byt nádhernými dekorativními listy. Lze použít i jiné typy rostlin, pak je ale třeba přizpůsobit jim hlavně substrát, který do kokedamy zakomponujeme.

Máte vybranou rostlinu? Pak nic nebrání přípravě základního substrátu. Použijeme k tomu pět dílů jílu, po dvou dílech akadamy a substrátu pro pěstování pokojových rostlin a jednoho dílu zeolitu. Všechno důkladně promícháme a teď už přichází čas pro samotnou rostlinu. Tu zbavíme substrátu, ve kterém doposud rostla, kořeny velmi opatrně obalíme namočeným rašeliníkem, který jsme důkladně „vyždímali”. Vytvoříme tak základ pro další vrstvení materiálu do tvaru koule – proto si můžeme pomoci nití, abychom vyrobili jádro budoucí kokedamy a aby rašeliník na kořenech rostliny dobře držel a chránil je před případným poškozením.

Obalit a vytvořit správný tvar...

Nyní si smíchaný substrát navlhčíme tak, aby vytvořil hmotu, s níž bude možné pracovat a která bude dobře držet tvar. Touto hmotou budeme obalovat rašeliníkový základ. Postupujeme pomalu, po malých vrstvách a kouli, která vzniká, postupně zvětšujeme až do zvoleného průměru. Měli bychom při tom vzít v úvahu velikost zvolené rostliny, aby měla dostatek prostoru pro kořeny, ale aby také kokedama byla esteticky vyvážená. Právě estetika je totiž základem japonského přístupu k pěstování rostlin, včetně kokedamy.

Finální úprava kokedamy pak spočívá v obalení vyrobené koule připraveným mechem. Ten je dobré rozdělit na několik dílů, které postupně přikládáme s mírnými překryvy po celém povrchu. K jeho zajištění poslouží pevné, ale opatrné zajištění nití a poté vše omotáme umělým provázkem. I když bychom se mohli domnívat, že bude vhodnější použít přírodní materiál, musíme si uvědomit, že jde o to, aby provázek vydržel po celou dobu pěstování kokedamy, a ten přírodní by se po určité době začal rozpadat.

Finální úprava

Pokud budeme chtít kokedamu zavěšovat ke stropu nebo kamkoliv jinam, musíme pamatovat také na poutko, které vytvoříme v místech, kde je vsazena rostlina. Jestliže se rozhodneme pěstovat rostlinku v misce, poutko samozřejmě tvořit nemusíme. Jakmile bude koule pevně držet svůj tvar, máme hotovo. Stačí sledovat, jak se bude rostlině dařit – a samozřejmě o ni také pečovat. Bude potřeba rostlinku zalévat, což provedeme namočením kokedamy do misky s vodou. Stačí několik minut a rostlinka bude zase na několik dní spokojená, zvlášť když ji umístíme na dostatečně světlé místo.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články