Zázrak jménem angínovník: Žvýkání listů ulevuje při bolestech v krku, pomáhá i při nachlazení

Zázrak jménem angínovník: Žvýkání listů ulevuje při bolestech v krku, pomáhá i při nachlazení
Zdroj: Pixabay.com

Angínovník je tak trochu ve stínu známějšího rýmovníku. Ale i tahle rostlinka se hodí při nachlazení, speciálně při bolení v krku. Angínovník je velmi dekorativní, obzvlášť jeho květy. Rostlina, která svůj název nedostala jen tak náhodou, udělá parádu i ve váze.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 12. 2020 12:00

Angínovník čínský byl původně v odborných kruzích znán jako Belamcanda chinensis. Od roku 2005 se ale uvádí jako Iris domestica. Původem je rostlina ze severovýchodní Asie, pro svůj vliv se dostala do dalších oblastí. V Evropě se o ní vědělo od konce 17. století. Vytrvalá rostlina krásným květem připomíná lilii. Mečovité listy zase odkazují na rodovou příbuznost s kosatcem.

Pomůže při nachlazení i angíně

Vysoká rostlina je nenáročná a dá se využít k řezu. Ale květy nejsou jediné, co z ní lze získat. Tradiční čínská medicína angínovník používá pro vliv na zdraví. Především jsou využívané listy, které obsahují řadu cenných látek. Ať už jsou to alkaloidy, flavonoidy, třísloviny nebo glykosidy a silice. Tyto látky pak kromě jiného vykazují antiseptický a analgetický vliv. Je ale potřeba dávat pozor na mírně toxický obsah.

Z angínovníku se využívá i kořen. Léčivých vlastností této rostlinky se dá využít na bolest v krku, při angíně a pomáhají při odhleňování.

Jak využít angínovník

Listy se konzumují po odlomení. Stačí kus (asi 3 cm) odstřihnout a žvýkat. Je třeba počítat s ostrou, někdy až pálivou chutí. Po zhruba půl minutě kus listu vyhoďte a chvíli nepijte, abyste prodloužili antiseptické a analgetické účinky. Takto můžete žvýkat kousky angínovníku až šestkrát za den. S ohledem na mírnou toxicitu se rostlina nikdy nepolyká.

Z anginovníku se dá připravit i tinktura. Rostlina se pokrájí, dá do skleničky a zalije čistým alkoholem, jako je vodka nebo slivovice. Tinkturou se pak kloktá, nepije se.

Z kořenu se hlavně připravuje odvar. Může se jím dezinfikovat ústní dutina (kloktá se), ale také se podává při chorobách ledvin a močových cest a revmatismu. Jeho pozitivní vliv se projevuje i na trávicím ústrojí (třeba při nadýmání).

Pro koho není angínovník vhodný

Alergické osoby by angínovník měly vyzkoušet opatrně, mohlo by totiž u nich dojít k otoku dýchacích cest. Nevhodný je pro těhotné, protože by mohl mít negativní vliv na vývoj plodu.

Pěstování angínovníku

Angínovník se dá pěstovat nejen doma, ale i na zahradě. Potřebuje jen dostatek výživné písčité (nebo hlinité) půdy na slunečném místě. Během léta má rostlina ráda vlhko, na zimu se doporučuje zamulčovat. Pro pěstování doma vyžaduje teplo, líbí se jí na okně. Potřebuje výživný, propustný substrát, který by měl být udržován stále mírně vlhký. Na zimu se doporučuje zálivku omezit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články