Rekonstruujete dům? A vytápění peletkami znáte?

Rekonstruujete dům? A vytápění peletkami znáte?
Zdroj: Pixabay

Váš současný domov by zasloužil nový kabátek? Rozhodli jste se pustit do jeho rekonstrukce, abyste nemuseli řešit, že skrz okna táhne, na pohovce se nesedí moc pohodlně a pohyb v kuchyni je neefektivní? A popřemýšleli jste i o způsobu vytápění? Nestálo by za to udělat změnu a vsadit na moderní způsob?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 05. 2023 15:49

Až se zima zeptá

Možná za sebou máte zimu, kdy jste se snažili na topení nějakou tu korunu ušetřit, jenže se vám to nedařilo, protože skrz okna a dveře táhlo. I to byl nejspíš důvod, proč jste se do rekonstrukce pustili a jako jeden z cílů je vyměnit okna a utěsnit dveře. Možná jste se také rozhodli dům zateplit. Skvělé rozhodnutí, které ale nemusí tak úplně stačit. Na místě je také pouvažovat o způsobu vytápění a na zimu se tak dobře připravit.

Mezi ty nejoblíbenější způsoby vytápění domů v dnešní době patří topení krbovými kamny, která se postarají nejen o teplo, ale v místnosti, a je jedno, zda jde o obývací pokoj nebo třeba ložnici, navíc skvěle vypadají. Že je s nimi spojeno spousta starostí a ty vážně nechcete? Představa, že budete každou chvíli do kamen přikládat, pak je čistit a shánět dřevo, vás ani trochu neláká? A slyšeli jste o kamnech na peletky?

Peletová kamna jsou s dobou

Všechny výše zmíněné důvody, proč si krbová kamna nepořizovat, u kamen na peletky neplatí. Jde totiž o moderní kamna 21. století, do kterých jednou za čas nasypete peletky jako palivo, víc se o ně skoro starat nemusíte. Kamna si totiž peletky sama dávkují dle potřeby, až budou docházet, sama vás upozorní, že je na čase zásoby doplnit. 

Odpadne vám i čištění kamen, protože z peletek nevzniká skoro žádný odpad, popele je minimum a stačí ho vysypat jednou za týden. I tak ho bude troška, kterou využijete třeba jako hnojivo na rostlinky, která máte na zahrádce.

Jaké jsou další výhody kamen na peletky?

  • Kamna si sama dávkují pelety podle toho, kolik jich zrovna potřebují k vytopení domu na vámi určenou teplotu.
  • Z pelet nevzniká skoro žádný odpad.
  • Jde o ekologický způsob vytápění, který šetří životní prostředí.
  • Kamna si na váš pokyn sama škrtnou.
  • Když si pořídíte ke kamnům WLAN modul, můžete kamna ovládat i na dálku. Co to znamená v praxi? Zatopíte v nich, i když nejste doma. Třeba před odchodem z práce. Doma vás pak přivítá příjemné teplo. Můžete na dálku také nastavit teplotu, na jakou mají topit.
  • Peletová kamna jsou k dispozici ve dvou provedeních, a to s výměníkem i bez něj. Kamna bez výměníku vytopí jen místnost, kde jsou nainstalovaná, kamna s výměníkem odevzdají část tepla do radiátorů, umí i ohřát vodu.

A co jsou ty peletky vůbec zač?

Pelety jsou malé slisované válečky, které se lisují z piliny, která vzniká jako odpad na pilách. Jejich délka je většinou 20 až 30 milimetrů a šířka 6 až 8 milimetrů, díky tomu je může dopravník ze zásobníku dopravit úzkou hadicí rovnou do kotle a vy nemusíte přikládat. Mají lepší energetické vlastnosti než dřevo, topení s nimi je stejně pohodlné, jako když topíte plynem nebo elektřinou. Koupit si je můžete v pytlích nebo na volně ložené.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články