V Rakovníku tvoří naše oblíbené pomocníky do domácnosti roboti a vyspělá technologie

V Rakovníku tvoří naše oblíbené pomocníky do domácnosti roboti a vyspělá technologie
Zdroj: Rakona

O rakovnické továrně Procter & Gamble Rakona slyšela jistě spousta Čechů. Málokdo ale ví, že tento středočeský podnik je nejen rodištěm legendárního českého Jaru, ale i významným inovačním centrem, ve kterém se rodí nové technologie, které využívají továrny po celém světě. Odhalte s námi ta nejzajímavější zákoutí rakovnické továrny.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 06. 2023 09:00

Historie továrny P&G Rakona se začala psát v roce 1875, kdy ji založil vizionář František Otta, který se proslavil výrobou mýdla na Husově náměstí v Rakovníku. A protože se jeho mýdlo s rakem stalo brzy velmi oblíbeným produktem mnoha hospodyněk, Františkovi přestala stačit jeho tehdejší dílna a rozhodl se tak postavit větší továrnu za městem. V roce 1991 pak byla rakovnická továrna prodána společnosti Procter & Gamble. Jednalo se o vůbec první americkou investici na našem území po Sametové revoluci a pádu režimu. 

Rakona

Rakovník je na budoucnost připraven

Dnes patří Rakona mezi jednu z nejrozvinutějších továren světa. A co se zde vyrábí? Především aviváže, jako je například Lenor, prací prostředky jako Ariel nebo produkty na ruční mytí nádobí, především pak Čechy oblíbený a nenahraditelný Jar. Z rakovnické továrny se pak hotové výrobky vyváží do 40 zemí světa.

Unikátní je pro rakovnickou továrnu také to, že ji v roce 2018 označilo Světové ekonomické fórum společně s dalšími 8 továrnami po celém světě za „maják 4. průmyslové revoluce“ pro její agilitu a schopnost reagovat, což vede k rychlejšímu uvádění výrobků na trh, efektivnějšímu řízení zásob, a tím i k větší spokojenosti zákazníků. Rakona tak patří mezi devět nejvíce digitalizovaných a automatizovaných společností na světě, které jsou nejlépe připraveny na budoucnost.

Roboti, high tech stroje a moderní technologie

Pokud byste čekali, že se při návštěvě Rakony budete brodit závějemi pracího prášku a uvidíte, jak pracovníci kmitají kolem pásu, nenechte se zmýlit. Rakovnická továrna připomíná spíše technologické centrum. O vše se zde starají roboti, moderní technologie a stroje. Kvalifikovaní pracovníci je kontrolují, vylepšují a zefektivňují. Vše zde běží s ohromnou rychlostí a přesností. Rakonští zaměstnanci navíc neustále vymýšlejí nové zlepšováky a vychytávky, které jsou dokonce vyváženy i do jiných továren po celém světě, třeba do Ameriky. Důraz je kladen zejména na bezpečnost a kvalitu práce. 

Rakona

Jar otočený vzhůru nohama, který myje i ve studené vodě

Jednou z posledních žhavých novinek rakovnické továrny je nový produkt Fairy Max Power (značka Fairy je obdoba českého Jaru určená pro zahraniční trhy), který představuje 360stupňovou inovaci. Láhev je otočená vzhůru nohama a je vyrobena z transparentního plastu. Víčko je opatřeno technologií, která zabraňuje protečení a při jednom zmáčknutí dosáhnete ideálního dávkování. Nový Jar je navíc efektivní i při mytí ve studené vodě, takže nádobí umyjete kdekoliv i bez nutnosti teplé vody. Navíc díky této inovaci můžete ušetřit i spotřebu energie na ohřev vody.

Rakona

Dalšími novinkami jsou pak nové úchyty pracích prášků Ariel, které obsahují méně plastu. Nebo třeba nová etiketovací technologie aviváží Lenor, jejíž láhev je snadno recyklovatelná. Novinkou továrny Rakona je také automatická výroba dvojitých balení aviváží Lenor, díky které se celý proces stal efektivnější, rychlejší a ekologičtější. Dvojité balení je nyní možné provádět přímo v Rakoně.

Snaha o udržitelnost i podpora místních komunit

Kromě nových technologií a vysoké kvality produktů se P&G Rakona snaží také neustále snižovat svou uhlíkovou stopu prostřednictvím inovací, snižování spotřeby energie a zvyšování efektivity. Stoprocentní podíl odpadu je recyklován nebo spalován, žádný odpad není ukládán na skládky. Rakona je jedním ze 4 pilotních závodů společnosti P&G na celém světě, které usilují o dosažení cílů Net Zero 2040 (uhlíkové neutrality do roku 2040).

Stejně tak je pro rakovnickou továrnu důležitá i podpora místní komunity. Od roku 1992 věnovala na podporu této oblasti 100 milionů korun a podpořila nejen město Rakovník, ale i Domov Ráček, Dětský domov Nové Strašecí, školy a školky v okolí a místní spolky a občanské aktivity. P&G Rakona také ve spolupráci s Českým červeným křížem podpořila válkou postiženou Ukrajinu. Aktivně se zapojila i do boje proti nemoci Covid-19 péčí o zdravotníky a zaměstnance, podporou komunit a podniků.

O tom, že v Rakoně pracují srdcaři hovoří i výjimečná loajalita jejích zaměstnanců. Naprostá většina z nich stráví v Rakoně mnoho desetiletí, někteří dokonce celou svou kariéru.  65 % zaměstnanců je u Rakony více než 10 let, 20 % více než 20 let, 8,5 % více než 30 let a ti nejvěrnější strávili u Rakony celý svůj profesní život (více než 40 let).

Rakona

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články