Rýmovník – bylinka, která pomáhá při nachlazení: Je nenáročná a snadno dostupná

Rýmovník při rýmě a ucpaném nosu pomáhá svou vůní – pomocí inhalace z rozmačkaných listů napomůžete k rychlejšímu uzdravení. Je doporučován i astmatikům.
Zdroj: Pixabay.com

Bylinek, které pomáhají udržovat dýchací cesty v dobrém stavu, je spousta. Mezi šalvěj a tymián se v popularitě dostal i rýmovník. Tahle poměrně vděčná rostlinka se osvědčila na rýmu a je kdykoliv při ruce.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 12. 2020 12:00

Nejčastěji ho známe jako rýmovník. Rýmovníků je několik druhů. Velmi častý je rýmovník citronový, jeho botanický název zní Plectranthus amboinicus a patří do čeledi hluchavkovitých.

Rýmovník a jeho druhy

Setkat se můžeme i s rýmovníkem Plectranthus argentatus, rýmovníkem purpurovým (Plectranthus purpuratus). Aromatická rostlina se dá bez problémů pěstovat kdekoliv v bytě, díky čemuž je snadno k dispozici, když ji potřebujeme. Její kouzlo spočívá v listech, které po rozemnutí vydávají silnou vůni. S touto pokojovou rostlinou se můžeme setkat i pod označením kubánské oregano, molice, moud, mexický nebo řecký eukalyptus, španělský tymián, ale i clavo. Rýmovník je typický svými dužnatými listy, které se liší podle druhu tvarem, případně i vůní.

Pomůže s rýmou i bolestí hlavy

Už jsme zmínili vůni listů, která čistí (zvlhčuje) nosní sliznici a má dezinfekční vlastnosti. Rýmovník také pomáhá s bolestí hlavy a klidní podráždění. Ulomený lístek je velmi vodnatý, vydrží i dva dny na stole, připravený k používání. Tím, že rostlina velmi rychle obráží listy, dá se trhat často.

Rýmovník obsahuje vonné silice, dále vitamíny A a C. Z listů se dá připravit chutný čaj proti nachlazení. Stačí zalít jeden až tři čerstvě utržené lístky vroucí vodou. Tři minuty necháme louhovat. Přecedíme a teplý pijeme. Není vhodné ohřívat, raději si připravíme čerstvý. Kromě nachlazení se rýmovníkový čaj dá využít ke snížení vysokého krevního tlaku a na zklidnění žaludku. Pomáhá dokonce i při astmatu.

Rýmovník tiší bolest a užitečný je při hojivých procesech. I v těchto případech se sahá po výluhu. Aplikovat ho pak můžeme na různé štípance, odřeniny i popáleniny.

Rýmovník v kuchyni

Listy rýmovníku se dají jíst. Dá se říci, že ho můžeme dát všude, kam bychom přidali šalvěj. Ať už jsou to zeleninové saláty, hodí se na maso (ideálně na zvěřinu), ale také při výrobě marinád.

Pěstování rýmovníku

Pěstovat doma rýmovník vůbec není složitá záležitost. Tahle voňavá rostlinka roste velmi rychle. Stačí získat kousek stonku a nechat ho zakořenit ve vodě. Pak se dává do zeminy v květináči. Potřebuje dostatek vody (nepřelévat) a zastřihovat konce výhonů, aby rostlinka mohla hezky košatět. Umístit ho můžete téměř kdekoliv, příliš mu nevyhovuje jen prudké slunce.

Hrnek s rostlinou můžeme dát na okno (kromě jižní strany), kde bude svou silnou vůní odpuzovat komáry. Rýmovník nevoní ani kočkám.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články