Přírodní osvěžovače vzduchu: Pokojové rostliny, které provoní váš byt

Pamětice krásně voní a vypadá velmi stylově
Zdroj: Shutterstock
Pamětice krásně voní a vypadá velmi stylověExistují pokojové rostliny, které provoní celý váš bytBílé květy intenzivně voníMalé keříky citrusů přenesou váš domov do exotických končin+ 1 fotka+ 2 fotky

Svěží, sladká nebo exotická — taková může být vůně květin, které nejen zútulní a provoní váš byt, ale nastartují i pohodovou podzimní atmosféru.

Redaktor
Redaktor 30. 10. 2018 12:29

Kvetoucí pokojové rostliny přináší do domácností spoustu krásy, pohody a radosti. Pokud navíc jejich květy intenzivně voní, ušetříte za nejrůznější vonítka do zásuvek nebo difuzéry.

Jaké druhy byste měli pěstovat, pokud si přejete pokoj provoněný skutečně přírodní vůní?

Věncovec květnatý neboli pamětnice

Domovem této rostliny je Srí Lanka. Je to věčně zelená, dřevitá liána. Má podlouhlé oválné, temně zelené, kožité listy s centrální žilkou. Květy jsou bílé a aromatické, trubkovitého tvaru, vyrůstají v nevelkých květenstvích, tvořených asi 5 až 7 kvítky v paždí listů. Kvete v červnu a červenci.

Kde je pro ni to pravé místo

Tato rostlina má ráda jasné osvětlení. V zimě by teplota neměla klesat pod 18°C. Od dubna do října je nutno hojně zalévat a rostlinu každý den postřikovat. Relativní vlhkost vzduchu by měla být 77 až 80%. V době květu rostlinu nepřemisťujte ani neotáčejte květináč, poupata by mohla opadat. Podobně může působit průvan, náhlá změna teploty nebo vyschnutí. 

Jak se o pamětnici starat?

V zimě zaléváme mírně a opatrně. V období květu nepostřikujeme. Půdní směs tvoří lehká kompostová půda, listová půda, rašelina, humus a písek(v poměru 2:2:2:1). Pro intenzivní růst je dobré rostlinu každý rok v únoru až březnu přesazovat. Od května do října ji třikrát do měsíce hnojíme. V lednu až únoru se rostlina přiměřeně ořezává. Rozmnožuje se výhonky z minulého roku. Řízky se vysazují do malého květinjejích do směsi rašeliny, písku, a hlinité půdy.

Voskovka a citrusy

Mezi další intenzivně vonící pokojové rostliny patří voskovky, které jsou na pěstování méně náročné. Také citrusy vynikají nádhernou vůní - z jejich květů se vyrábí ty nejlepší parfémy. Jako subtropické přenosné rostliny je můžete pěstovat doma v květináči. Ke královnám kvetoucích pokojovek pak patří gardénie - také jejich květy vynikají nejen krásou, ale i příjemnou vůní.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články