Připravte se na letní záplavu krásy: Jak si předpěstovat ty nejúžasnější letničky

Připravte se na letní záplavu krásy: Jak si předpěstovat ty nejúžasnější letničky
Zdroj: Pixabay
Hledík patří mezi nádherné letničky. S jeho předpěstováním je potřeba začít co nejdříve.Slaměnka patří mezi krásné letní květiny, které po usušení mohou dělat radost i po zbytek roku.Gazánie vytvářejí jedny z nejkrásnějších květů. Rostlina miluje slunce.Také šrucha patří mezi rostliny, které budou nádherně růst především na slunečných stanovištích.+ 1 fotka+ 2 fotky

Milujete bohatě kvetoucí rostliny? Pokud ano, máte v těchto dnech nejvyšší čas předpěstovat si letničky. Poradíme vám, které zasít a jak se o semínka a mladé rostlinky starat, aby vaše zahrada v létě lákala motýly a včely ze širokého okolí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 03. 2021 09:00

S předpěstováním letniček se dá pomalu začít už koncem ledna. Jestli jste se do toho ještě nepustili, je dobré začít právě nyní. Které rostliny zasít?

Pomalu rostoucí druhy

Mezi pomalu rostoucí druhy letniček patří petúnie, hledíky a lobelky. Všechny tyhle krásky je potřeba zasít dostatečně dopředu, abyste se v létě mohli těšit z jejich květů. Mezi nádherné a zároveň odolné rostliny patří zářivě červené šalvěje, které milují slunce a zvládají i prudký vítr. Nízké afrikány vás zase při včasném vysetí budou těšit svými květy od léta až do prvních mrazů.

Slunečná místa milují také šruchy velkokvěté, které v létě hrají všemi barvami. Stejné nároky mají rovněž kouzelně vybarvené gazánie.

Pěstování letniček

Pro pěstování v bytě je zapotřebí dostatek tepla a slunce. Optimálně 25 stupňů, při nichž semínka nejlépe klíčí. Rostliny se přepichují a následně přesazují. To vyžaduje dostatek nádob patřičného objemu.

Vysévání letniček

K vysévání letniček je zapotřebí truhlík, hodí se ale i miska nebo můžete sáhnout po jiné vhodné nádobě. Pro pěstování budete potřebovat výsevní substrát. Tím naplníte příslušnou nádobu zhruba dva centimetry pod okraj, zeminu přitlačíte a pokropíte. Následně na ni rovnoměrně nasypete semena. Jestliže jsou semena větší, vysejte je řidčeji. Ta drobnější můžete i hustěji.

Vysetá semena opatrně zatlačte a posypte tenkou vrstvou zeminy. Aby se vytvořily vhodné podmínky pro klíčení, přikryjte nádobu sklem nebo fólií. Jednou za den vyvětrejte a průběžně roste, aby byla zem dostatečně vlhká. Zasetá semena nesmí uschnout.

Přepichování rostlin

Až budou rostlinky větší, odstraňte sklo nebo folii, aby měly kam růst. Čas na přepichování přijde, když se objeví první pravý list. Sazeničkám se doporučuje mírně zkrátit kořeny a zasadit je do vzdálenosti tří centimetrů od sebe. Rostlinky můžete umístit třeba do sadbovačů.

Truhlíky by měly stát na světle, ideálně na okenním parapetu. Až rostlinky povyrostou, budou už koncem března schopné zvládat občasné větrání. Jestliže máte pařeniště, budou moci v druhé polovině dubna zamířit do něj. Až přijdou velmi teplé dny, nezapomeňte je dostatečně větrat. Jinak by se mohlo stát, že se pod sklem „uvaří“.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články