Zahradnický rok začíná, rané ředkvičky a karotku můžete vysévat už koncem února

Zahradnický rok začíná, rané ředkvičky a karotku můžete vysévat už koncem února
Zdroj: Pixabay
Rané ředkvičky jsou první zeleninou, kterou můžete vysít ven.Ředkvičky se ale také dají pěstovat doma v truhlíku.Mezi první zeleninu, která smí ven, je mrkev.Při výběru vhodné odrůdy sáhneme po té rané. + 1 fotka+ 2 fotky

Že je na pěstování zeleniny ještě brzo? Ne tak úplně. Už koncem února a začátkem března můžete vysít do pařeniště rané ředkvičky nebo karotku. Prozradíme, za jakých podmínek a na co si dát pozor.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 02. 2021 09:00

Ředkvičky a mrkev patří k oblíbeným jarním odrůdám zeleniny, a to díky snadnému pěstování i vysokému obsahu živin. Pokud si na nich chcete pochutnat už v první polovině roku, je nejvyšší čas na výsev.

Rané ředkvičky

S pěstováním ředkviček nemusíte čekat, až bude venku teplo. Stačí, když sáhnete po rané odrůdě, která zvládne i současné chladné počasí. Teplota ovšem nesmí klesnout pod -3 °C.

Obvykle se vysívá na konci února nebo začátkem března do pařeniště. To by mělo být vystlané hnojem nebo kompostem, který rostlinky ochrání před promrznutím. Jestliže se přesto obáváte o osud zeleniny, položte na ni lehkou bílou netkanou textilii. Při zavlažování textilii nezvedáme.

Za 30 až 40 dnů, tedy koncem března až začátkem dubna, se už můžete těšit na sklizeň. Mezi rané odrůdy ředkviček patří třeba Prima, Viola, Sixta, Tercia, Duo.

Pokud nechcete čekat celý měsíc, můžete si ředkvičky vypěstovat jako mikrozeleninu, tedy pouze nechat vyklíčit na troše výsadbového substrátu nebo na navlhčené vatě v misce. Dochutit jimi můžete salát nebo je dát na chleba.

Raná karotka

V teplejších oblastech se můžete chystat na výsev rané mrkve. Pěstovat je můžete začít v případě, že teplota půdy přesáhne 5 °C. I tady přijde vhod pařeniště. Mrkev se dobře pěstuje na slunečném stanovišti v lehčích písčitých až středně těžkých půdách a na humózních záhonech.

Půda by měla být dobře prokypřená, bez hrud a kamenů. Mrkev nemá ráda přímé hnojení. Před výsevem můžete využít kompost. Je třeba si dávat pozor na přílišné zalévání, které způsobuje praskání kořenů a také snižuje intenzitu barvy. Pokud nechcete mrkev jednotit, sáhněte po výsevných páskách, případně nevysévejte mrkev příliš blízko u sebe.

Rostlinky by mělo při sklizni dělit 5 cm. Mezi řádky je pak žádoucí nechat zhruba 25–30 cm místa. Za kvalitní odrůdy rané mrkve jsou považovány třeba Rondo nebo Jarana F1. Karotka bude zralá ke sklizni za 85–90 dnů.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články