Pěstování rajčat ze semínek: Vysejte je teď, budete mít kvalitní a silné rostliny

Pěstování rajčat ze semínek: Vysejte je teď, budete mít kvalitní a silné rostliny
Zdroj: Pixabay.com
Se setím semen rajčat doma je možné začít zhruba od druhé poloviny února do první poloviny března.Semena je vhodné nechat nejdříve dva dny namočené ve vlažné vodě. Budou tak rychleji klíčit.
Pro lepší klíčení je vhodné dát semeno do jiffu, kokosového vlákna nebo třeba substrátu na podporu klíčení.
Pro dobrý růst potřebují mladé rostlinky teplo a dostatek světla. Ideální je zakrytí truhlíku sklem nebo průhlednou fólií.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Zelenina z vlastní sklizně, to je takový malý poklad. Nastává čas, kdy je potřeba pomalu přemýšlet nad předpěstováním rostlin, a přišel čas i na rajčata. Zasejte si doma semínka rajčat a můžete se těšit na vlastní bohatou sklizeň.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 02. 2021 09:00

Ve druhé polovině února až do poloviny března je vhodná doba na zasetí semínek rajčat. Můžete si tak předpěstovat rostlinky, aby vám vyrostly silné a odolné sazeničky.

Výběr semínek rajčat

Jestli máte doma starší semínka, zkontrolujte jejich stáří. Pokud by byly starší, nemusely by už vzejít. S nákupem nových semínek třeba můžete vyzkoušet nějakou novou odrůdu rajčat. Mezi již osvědčené patří například stupické, toro, tornádo.

Namočení semen urychlí klíčení

Než semínko zasejete, je vhodnější ho nechat naklíčit ve vlažné vodě podobně, jako jsme o tom mluvili u paprik. Bude stačit dát semínka do misky s vlažnou vodou. Měla by být celá namočená. Občas misku provzdušněte lžičkou, aby se voda okysličila. Takto nechte semínka dva dny. Ve vodě se vyplaví inhibitory klíčení a semínka budou moci začít klíčit.

Kam naklíčená semena vysít

V poslední době jsou stále oblíbenější zakořeňovací tablety zvané jiffy. Rostlina s nimi snadno zakoření, podobně je tomu u dalších nápomocných prostředků, jako jsou speciální substráty na zakořenění nebo třeba lisované kokosové vlákno. Jiffy mají různou velikost a mezi jejich výhody patří to, že při přesazení se neponičí vznikající kořenový bal.

Zároveň jsou, podobně jako kokosová vlákna, odolnější proti plísním. Semínko také můžete dát zakořenit do malých minipařníčků, mělké misky nebo do nízkého truhlíku.

Jak vysít semena rajčat

Když budete dávat semena do substrátu, měl by být vlhký. Vložte do něj semínka, zasypejte slabou vrstvou dalšího substrátu a pokropte vodou z rozprašovače. Hloubka zasetí závisí na výšce semene. Tedy jak je vysoké semeno, do takové hloubky přijde. Dbejte, aby byl substrát stále navlhčený.

Umístění truhlíku

Kde se bude semínkům rajčat dobře dařit? Tato zelenina potřebuje teplo. Ideální místo tedy bude na parapetu, pokud možno u topení. Nejvhodnější okno je na východ. Aby se rostlinám dobře dařilo, můžete je přikrýt tabulkou skla nebo alespoň průhlednou fólií. Pokud budete pařníčky nebo truhlíky zakrývat, je třeba je alespoň jednou denně odkrýt a vyměnit jim tak vzduch.

Čas na přesazení sazenic

Doba na přesazení sazenic přichází, když se na stonku objeví první pravé lístky. K tomuto účelu se využívají kelímky od jogurtů nebo třeba malé květináčky. Zajímavou volbou jsou nádobky, které pak umožňují zasazení přímo do venkovního květináče nebo do záhonu. Tyto nádobky se pak v zemi rozpadnou.

Každá nádoba by měla mít díru na dně, aby nedocházelo k přemokření sazenic. Tím by se totiž znehodnotily. Ven mohou rajčata přijít, až když je teplo a neobjevují se přízemní mrazíky. Zhruba tedy ve druhé polovině května.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články