Nejjednodušší domácí pěstování: Díky hydroponii už nemusíte květiny zalévat

hydroponie, květiny
Zdroj: Freepik.com
Některým rostlinám, například anturiím. hydroponické pěstování vysloveně svědčí. Pěstujte rostliny tak, aby se vám nádoby nepřevrhly. Z rostlin vytvoříte i zajímavé aranžmá, které nahradí obraz.Je známo, že červené sklo pomáhá rostlinám při rychlejším růstu, ale jakákoli průhledná váza či sklenice bude stačit.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pěstovat rostliny ve vodě je skvělý způsob, jak se vypořádat s nedostatkem zahradnických zkušeností, časem i zapomnětlivostí. Obvykle se pokojovky pěstují tradičně v květináči, je ale spousta rostlin, kterým ke spokojenosti docela dobře stačí obyčejná voda.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 10. 2020 09:00

Pokojové rostliny nás těší na pohled, interiér zabydlují, ale hlavně čistí vzduch. Jejich pěstování je mnohdy hotová věda a začátečníky může odradit. Sebevědomí vám ale dodají nenáročné voděnky, které je prakticky nemožné usušit, tedy pokud nenecháte vodu v nádobě úplně vyschnout.

Proč právě hydroponie?

Pěstování rostlin ve vodě je také známé jako hydroponie a často se praktikuje i v zemědělství, kdy pěstitelé nechávají plodiny vyrůstat jen v roztoku vody a živin. Také vy budete doma pro své pěstování rostlin na bázi vody potřebovat: vodu, sem tam nějaké živiny pro podporu růstu, kyslík a stabilní nádobu, ve které rostlina bude v bezpečí a nepřeklopí se.

Tato technika pěstování rostlin je ideální především pro začínající a zapomětlivé pěstitele pokojovek, protože je nenáročná na péči a prakticky bezpracně zajišťuje, že rostlina bude mít vše, co k růstu potřebuje. Navíc se vyvarujete napadení různými chorobami a škůdci, protože většina z nich žije a rozmnožuje se v zemině.

Které rostliny se hodí

I když pěstování ve vodě není náročné, malou přípravu potřebovat bude. Začněte tím, že si vyberete rostliny vhodné pro pokojovou hydroponii. Počítejte s tím, že některé budou růst opravdu hodně rychle, občas nasadí i jeden list denně. Vyzkoušejte například papirus, voděnku, monsteru, dracénu, lopatkovec, anturium nebo difenbachii.

Skvěle se ve vodě pěstují i běžné bylinky, například oregano, máta, bazalka, šalvěj, rozmarýna či meduňka.  Z kvetoucích rostlin se hodí begonine nebo některé cibuloviny – amarilis, hyacint, narcis anebo tulipán, které všechny promění váš okenní parapet v rozkvetlou zahrádku, i když za okny mrzne, až praští.

 …a pěstujeme

Seřízněte část rostliny a vložte ji do skleněné nádoby, ujistěte se ale, že jste ji odřízli těsně pod listem a kolínko, někdy také nazývané listový uzel, zůstalo zachováno. Z něj totiž budou vrůstat kořínky. Rostlinu zalijte vodou, ale pozor, městská voda je filtrována a upravována. To znamená, že je obvykle chlorovaná a mohla by v rostlině škodit, lepší je voda pramenitá například ze studně, můžete použít i balenou nesycenou minerálku, jež obsahuje minerály a živiny. Použijete-li kohoutkovou vodu, doporučujeme přidat vhodné hnojivo.

Používejte ideálně skleněné nádoby, u kterých máte jistotu kontroly vody, a také kořeny potřebují pro svůj vývoj světlo. Je známo, že červené sklo pomáhá rostlinám při rychlejším růstu, ale jakákoli průhledná váza či sklenice bude stačit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články