Velký návrat práce z domova: Nebraňte se, má to i své výhody

práce, doma
Zdroj: freepik.com

Přes počáteční rozpaky jsme si zvykli pracovat z domova. Prošli jsme s peklem prokrastinace, abychom se nakonec zklidnili a poznali, že pracovat z domova je v podstatě stejné jako z kanceláře. Dokonce najdeme i nějaké ty výhody.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 09. 2020 12:30

Někteří zaměstnavatelé teď na prahu druhé vlny koronaviru opět zavádějí práci z domova. Přechod to bude snadnější, protože jsme si už osahali, jaké to je pracovat z domova, a nepropadáme falešným iluzím, že se budeme povalovat na gauči s nohama na stole a že se k nám jen přikutálí výplata.

Na práci z domu se můžeme dívat s několika úhlů pohledu, třeba i jako benefit. Je však nutné upozornit, že práce z domu není pro každého a je s ní spojena spousta výhod, stejně tak však i nevýhod. Na druhou stranu, mnozí z nás v ní najdou zalíbení a začnou uvažovat, že by v tomto stylu práce mohli pokračovat i do budoucna.

Zkraťte hodiny před monitorem

Kromě toho, že vás doma rozptyluje rodina, pračka i zalévání květin, skrývá home office ještě další nenápadné nástrahy: riziko, že to s prací přeženete a nezbude vám na sebe žádný čas, a také nárůst doby strávené u obrazovky. Lehce se může stát, že počítač zapnete v sedm hodin ráno a zaklapnete až těsně před tím, než jdete spát. Přitom jste udělali mnohdy daleko méně práce, než když sedíte v kanceláři.

Ačkoliv Světová zdravotnická organizace čas strávený u obrazovky pro dospělé nijak nelimituje, neblahé dopady jeho nadmíry známe všichni. Od bolesti hlavy a nespavosti až po přibírání na váze. A navíc se přidává i nepříjemný otupělý pocit. Jak si s tím poradit?

Zaveďte si řád

Práce z domu vyžaduje vnitřní disciplinu a měla by být využívána jen pro některé účely. Při práci z domu můžeme být velice efektivní a může nám krátkodobě vyhovovat, ale ze studií vyplývá, že až 85 % lidí preferuje k dokončení zadaných úkolů spolupráci s kolegy a že většina, až 75 % všech inovativních myšlenek vychází z komunikace tváří v tvář.

Dostatečné vybavení

Dalším aspektem je, aby každý, kdo se rozhodne pracovat z domu, byť jen několik dnů v týdnu kvůli klidu na některé činnosti, měl i doma adekvátní vybavení. Správnou konektivitu, tiskárnu/scan, telefon, ale také dostatečné pracovní místo – stůl, kvalitní pracovní židli a pro uživatele notebooku i externí monitor. Notebook totiž není vhodný pro celodenní práci. Práce na notebooku a práce na neergonomické židli u kuchyňského stolu může brzy způsobit značné zdravotní problémy.

Spočítejte si i výhody

Práce z domu vám může poskytnout více komfortu v prostředí, které znáte, může vám zlepšit přístup ke kvalitnější domácí stravě, uspořit čas za dopravu do práce a zpět. Mnohdy vám umožní lépe se soustředit a nevytrhují vás z koncentrace telefonáty kolegů.

Na druhou stranu se více izolujete a je třeba si najít určité rituály. Prvním rituálem je vstát a obléknout se stejně jako do práce, i když sedíte doma a ven se nechystáte. Dalším je, že chodíte ven, abyste si pročistili hlavu. Skvělým pomocníkem v tomto ohledu je pejsek. Víte, jak bude šťastný, že ho venčíte několikrát denně? A to je vlastně další přínos práce z domova.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články