Chytré, krásné a funkční. To jsou naše požadavky na moderní domácnosti

Chytré, krásné a funkční. To jsou naše požadavky na moderní domácnosti
Zdroj: ABB

Poptávka po chytrých řešeních pro domácnosti roste nevídaným tempem a předpokládá se, že v následujících pěti letech tomu nebude jinak. Toto progresivní odvětví už má za sebou zárodečnou fázi – a s jeho přerodem v neodmyslitelnou součást našich životů se zvyšují i nároky na vzhled produktů. Přiznejme si to, od chytré domácnosti očekáváme i to, aby reprezentativně vypadala. Design hraje stále důležitější roli. A přesně kvůli tomu jsou zde každoroční Red Dot Design Awards, prestižní ocenění nabízející katalog toho, co ve světě průmyslového designu stojí za pozornost. Není až takovým překvapením, že v roce 2020 jim dominují především technologie pro smart homes.

Redaktor
Redaktor 10. 09. 2020 16:30

Vítejte v době designové

Chceme-li mít chytrá města, musíme vytvářet chytré budovy,“ nechal se při udílení cen Red Dot Design Awards slyšet Oliver Iltisberger z technologické společnosti ABB, kde má na starosti právě vývoj technologií pro chytré budovy. Jeho tvrzení je logické – pokud chováme ambici přejít do módu měst budoucnosti, měli bychom si praktičnost, spolehlivost a efektivnost navrhovaných řešení nejprve odzkoušet v mikrokosmu domácností. Firma Olivera Iltisbergera je v tomto segmentu dozajista pionýrem, v průběhu roku 2020 už přebírala zmíněná ocenění pro tři ze svých produktů. Všechna naše řešení jsou navržena tak, aby byla efektivnější a intuitivnější a aby se s jejich pomocí v chytrých budovách lépe žilo,” shrnuje cíle ABB její zástupce.

Konkurence je veliká. Porotci Red Dot Design Awards se během každého ročníku musí probrat tisíci přihlášek a vybrat z nich ty produkty, jejichž design je na špičkové úrovni, a je zároveň předpokladem funkčnosti a příjemné uživatelské zkušenosti. Honorují tak dvě základní hodnoty – požadavek na reprezentativnost domácnosti i touhu po její snazší kontrole a přehledu o tom, co se kde děje. Spousta lidí si pořizuje prvky chytrých domácností proto, aby například ušetřili z hlediska energetické náročnosti jejího provozu. Dostupné produkty pro ně ale nemusí být dostatečně atraktivní. Zdá se, že tento argument v nadcházející dekádě už opravdu nebude relevantním příspěvkem do diskuze.

ABB

Pánem domu s výpomocí

Kdo z nás nerad tráví večer po dlouhém a náročném dni v klidu svého obývacího pokoje? Atmosféra lahodí duši a je naprosto klíčová. Než ji ale správně naladíte, přijdete nevyhnutelně do kontaktu se všemožnou elektronikou – světla, žaluzie, topení, televize, rádio a tak dále. Ani potom efekt nemusí být žádoucí, jelikož nálady se nám mohou měnit jako podzimní počasí. Chytré domácnosti jsou tu přesně od toho, abyste eliminovali zbytečný čas strávený těmito dílčími úkony. Smart místnost totiž všechny spotřebiče propojuje v organismus, příhodně řízený z jednoho centrálního místa. Ovládací panely mají za úkol být inovativní, návodné, jednoduše ovladatelné a uživatelsky příjemné. Jinak se taky práce s nimi může jednoduše proměnit v noční můru.

Přesně kvůli těmto přednostem si letošní Red Dot Design Awards odnesl právě ABB RoomTouch. Panel v podobě nenápadné ultratenké pětipalcové obrazovky vám jednoduše umožní stát se pánem místnosti. Aktivuje se v momentě, kdy se k němu přiblížíte, a dokáže přepínat mezi denním a nočním režimem, které si uživatel může přizpůsobit podle svých preferencí. Jeho skutečné kouzlo spočívá právě v přídavných funkcích – pro různé příležitosti má v záloze různé scény a nálady. Je jedno, jestli večer sledujete film anebo si čtete knížku, ABB RoomTouch vytvoří perfektní harmonii za účasti všech spotřebičů, které k tomu potřebujete.

Na podobném principu funguje i druhý oceněný produkt – vizualizační panel IP touch 7”. Opět se jedná o centrálu pro řízení celé místnosti, zde navíc v ergonomickém provedení. Navíc se dá propojit i se systémy na ovládání dveří, a je vybaven indukční smyčkou pro potřeby sluchově postižených. Ty ze sluchového vjemu odstraňují nežádoucí šum a samotná zvuková stopa je pak pro uživatele srozumitelnější a příjemnější na poslech. Oba produkty především pomáhají sledovat naše energetické výdaje a upozorní nás, když některé spotřebiče běží tzv. naprázdno. Přicházet s takovými řešeními je jedním z hlavních závazků společnosti ABB v jejím programu Mission to Zero.

ABB

Království na palec

Všechny tyto produkty by ale asi byly dost bezzubé, kdyby nebylo funkčních „vnitřností“. Ovládat domácnost z jednoho panelu je dobrý start, stále náročnější požadavky však volají po tom, abychom mohli mít přehled o chodu domácnosti v jakoukoliv denní dobu a na jakémkoliv místě. Digitální doba nám dala komfort mobilních aplikací, které se staly neodmyslitelnou součástí internetu věcí. Vzhledem k tomu, že smart technologie představují jeho nejvýraznější položku, došlo k dosažení synergie s mobilním prostředím velice rychle. Vývojáři usilují především o jednoduchost ovládání a srozumitelnost typově podobných aplikací.

Více než 5 milionů komponentů po celém světě. Tolik řešení pro smart domácnosti je zapojeno do oceněné mobilní aplikace ABB-free@home. Ta stojí na triádě hodnot – jednoduchost, rychlost a přesnost. Smyslem designu tohoto uživatelského rozhraní je dopřát každému přehled o tom, co se právě v domácnosti děje, jakou vykazuje aktuální spotřebu energií, a zda by nešlo někde ušetřit. Umožňuje nastavovat programy podle denních dob nebo různých příležitostí, a lze do jejího obvodu příhodně začlenit i dosud opomíjené spotřebiče jako jsou pračky, lednice nebo kávovary. Co k tomu potřebujete? V podstatě jen mobilní telefon a připravené rozkazy, které se chystáte udílet. ABB-free@home totiž podporuje všechny běžně dostupné hlasové asistenty.

Díky těmto novinkám je život v chytrých domácnostech ještě pohodlnější. Design, díky němuž je aplikace tak intuitivní, je výsledkem naší snahy naslouchat našim zákazníkům a porozumět jejich potřebám,“ vysvětluje Oliver Iltisberger z ABB. Dodává, že díky technologiím, které dokáží být člověku skutečným partnerem v řízení domácnosti, není lidstvo tak nepředstavitelně daleko od budoucnosti, kdy dokáže opravdu drasticky zamezit zbytečným energetickým ztrátám. Na ten den všichni s napětím čekáme.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články