Toužíte po home officu? Pak byste si měli přečíst tohle

Práce z domova není vždycky výhra.
Zdroj: Pixabay.com

Chtěli byste pracovat z domova? Zeptejte se na to několika zaměstnanců a jejich zasněné pohledy berte jako odpověď. Vstávat si, kdy chcete, pracovat v pohodě a stihnout v domácnosti, co jste o víkendu nezvládli... Stop. Home office je všechno, jen ne pohádka. Jeho výhody a nevýhody sesumírovala šéfredaktorka Andrea Vránová, která z domova pracuje už několikátým rokem.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 08. 2017 07:46

Proč si na home officu trvat

Giphy.com

1. Duševní pohoda

Jste pány svého rozpoložení. Nikdo nemůže za vaši špatnou náladu, zároveň nikdo nenarušuje vaši pracovní flow. To se v open officu nestane. Jakmile slízne smetanu některý z vašich kolegů, jeho negativní emoce nastolí atmosféru v celém prostoru. A bezesporu ulpí i na vás.

2. Klid na práci

Někdo ho nepotřebuje, pro jiného je absolutně klíčový. Samozřejmě záleží na typu práce i schopnosti odstřihnout se od vnějších ruchů.

Při tvorbě reklamních sloganů, jež mohou pomoci firmě s obratem, potřebujete klid na rozpohybování kreativních proudů. Při vybalování zboží můžete sedět třeba jen pár metrů od reprobedny, z níž se valí metal.

Doma? Tam vás nerozptyluje kolegovo poklepávání nohou. Ani tlučení do klávesnice odvedle. Ani „krafající“ kolegyně, co na směny odpracovaly už páté kafíčko.

3. Větší produktivita

Pokud je člověk klidný, pak může být soustředěný. Pokud může být soustředěný, odvede víc práce v kratším čase. Jednoduchá rovnice.

Giphy.com

4. Nulové náklady na dopravu

Dobře, nulové asi nebudou, protože každý dvounožec potřebuje občas něco pojíst a popít, zařídit nebo se socializovat. K benzínové pumpě ale už nebudete muset zajíždět často. Ušetříte i na parkovném nebo hromadné dopravě.

5. Příjemnější zázemí

Home office ocení všichni, co žehrají na tvrdou kancelářskou židli nebo pach kolegy sedícího vedle. Vybudujete si pracovní prostředí na míru. Pokud chytáte flow při poslechu instrumentální hudby nebo snad u sklenky vína, nic a nikdo vám nebude stát v cestě. (S tím vínem bych se ale nikde nechlubila.)

6. Větší flexibilita

Předpokládá se, že když pracujete z domova, nejste jinde než doma. Tedy ani na cestě do práce nebo z práce, na nákupu nebo na pivě s kamarádem. A vy to berete jako samozřejmost, protože nechcete vašemu šéfovi dát jedinou záminku k tomu, aby vás povolal zpátky na plac. To nese výhody firmě samotné – jste kdykoliv připraveni řešit problém. A váš majitel ušetří za nájemné.

Giphy.com

7. Větší chuť k práci

Mohly by sem spadat skoro všechny body výše. Home office učiní zaměstnance spokojenějšího, neboť se pohybuje v příjemném prostředí. Je víc v pohodě, nikdo ho nevytrhává z flow a nepřenáší na něj své negativní rozpoložení. Chuť k práci tak roste.

8. Více času s rodinou

Jasně, ne přímo, protože musíte pracovat stejně intenzivně a víceméně stejně dlouho, jako kdybyste seděli v kanclu. Některá zaměstnání ale nevyžadují pevnou pracovní dobu „od do“ a člověk si může práci rozložit třeba do celého dne. Otci od rodiny tak neuniknou důležité momenty svých dětí. A uvidí je i jinak než spící, protože se nevrací z práce pozdě večer.

9. Lepší zdraví

O duševní pohodě jsem toho napsala už dost. Teď se podívám na zoubek fyzičnu. Díky home officu odpadají situace, kdy si ve spěchu zapomenete ráno vzít oběd nebo nestihnete snídani. Nepřežíváte celý den na čoko tyčinkách a slazených limonádách z automatů. Samozřejmě je důležité se předzásobit. A někdy si musíte navařit něco předem. I kus pečiva s hummusem ale udělá vašemu tělu a mozku určitě líp než Snickerska.

10. Více času na sebe

Jeden z nejlákavějších benefitů práce z domova. A právem. Protože práce je vždycky hodně, ale času na to, při čem ožíváme, málo.

Moje známá se nedávno přestěhovala a dojíždí do práce hodinu a půl. Jenom tam! Svou práci má ráda, vůči home officu jsou ale její nadřízení zdrženliví. Denně tak ztratí neuvěřitelné 3 hodiny!

A i když si během cest může číst nebo poslouchat hudbu, ruku na srdce – tak odpočinkové to není jako četba v houpacím křesle a s horkou kávou v ruce. Nejen absence dojíždění, ale i větší produktivita poskytne desítky volných minut, protože najednou zvládáte práci rychleji.

***

Proč z něj nebýt tak u vytržení

Giphy.com

1. Izolace

Ačkoliv v emhádéčku na nikoho nepromluvíte a v práci se omezujete na zdvořilostní fráze, pořád jste mezi lidmi. A můžete si s nimi i povídat, když se vám zachce. Doma si popovídáte maximálně s poruchovým modemem nebo křovinořezem, samozřejmě na dálku.

2. Ruch

Upřímně, práce z panelákového bytu může ten váš zen v duši hodně rychle rozčeřit. Tedy ne přímo práce, ale sousedi, co se rozhodli vrtat s úderem osmé ranní. O křoviňáku už řeč byla.

3. Rozptylování

Teď nemám na mysli mlaskání kolegy, ale takové to příjemné rozptylování, jako je praní a věšení prádla nebo umývání nádobí. Ano, jindy otravné domácí se stanou příjemnými činnostmi, které nepočkají. „Jak bych se v tom nepořádku mohl/a soustředit!“ Poznáváte se? Že se ptám, viďte?

Giphy.com

4. Menší produktivita

Ta jde ruku v ruce s předchozím bodem. Ten, kdo se neumí otočit k hromadě špinavého nádobí ve dřezu zády, je vyřízenej. Čím že se rychle dostáváme k…

5. Sebedisciplína

Alfa a omega home officu. Kdo si nedokáže udržet nasazení doma, může se s prací odsud rozloučit. A na rovinu – získat sebedisciplínu není žádný med. Může to trvat týdny i měsíce. Tolik času vám ale šéf pochopitelně nedá.

Musíte se proto umět pořádně motivovat. Uvědomovat si, že pokud teď zamakáte, skončíte dřív a budete moct pařit Maria o hodinu déle. Nebo se konečně půjdete proběhnout, jak si slibujete už od Nového roku.

6. Nečitelná hranice mezi pracovním a osobním životem

Díky home officu může člověk strávit prací daleko méně času. Anebo víc. Opět záleží na míře sebedisciplíny. Komu chybí, může se přistihnout, jak ještě v sedm večer kontroluje maily. I při práci z domova se vyplatí respektovat pevnou pracovní dobu.

Giphy.com

7. Horší kondice

U většiny prací, které je možno vykonávat z pohodlí domova, se sedí. Hodinu, tři… osm. Ne v kuse, to by se z toho člověk zcvoknul. Pohybu je však za den málo. Takhle z domova člověk ještě ocení, že mohl dobíhat tramvaj. Nebo že si mohl jít uvařit kafe, protože už ten rozhovor kolegů nemohl poslouchat.

8. Odříznutí od chodu ve firmě

Že jste u kolegů docházejících do korporátu mimoněm, vás už nijak nerozrušuje. Nevýhodou ale je, že mimoněm se stáváte i co do přehledu o dění ve firmě. V některých společnostech pochopitelně funguje interní newsletter nebo prostá komunikace. Jinde se ale na externisty při ohlašování novinek, ehm, „zapomíná“. To může vyvolat pocity křivdy nebo méněcennosti.

9. Neviditelnost

Sejde z očí, sejde z mysli. Sejde i z povýšení? Stát se to může. Ačkoliv odvádíte stoprocentní výkon, nejste tolik vidět. A dojde-li na povyšování, nebudete mezi prvními, na něž šéf pomyslí.

10. Cítíte větší zodpovědnost

Na jednu stranu nejste pod přímým tlakem přítomného šéfa. Na tu druhou makáte o to víc, abyste neztratili výhodu, kterou jste si těžce vydobyli. Nechcete a nemůžete dát nadřízenému záminku k omezení tohoto privilegia.

Pracujete-li z domova už nějaký ten měsíc, rok, jistě je pro vás home office nedotknutelný. Možná jste i nejšťastnější za všechna ta za pracující léta. A to je životní trumf, kterého se už nikdy nevzdáte. Nebo alespoň prozatím.

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články