Práce z pohodlí domova má svá úskalí: Jak se vyhnout prokrastinaci při home office?

Práce z domova je něco, čeho si musíte vážit a také s tím patřičně naložit.
Zdroj: unsplash.com
Díky práci z domova se vyhnete ranním přeplněným dopravním prostředkům.Rozhodně nepracujte z míst, na kterých jste zvyklá odpočívat.Nejvhodnější je místo u stolu, někde, kde budete mít klid a nebude vás to svádět k ostatním činnostem.Telefon odložte, zvuky zpráv na messengeru vás budou rozptylovat.+ 2 fotky+ 3 fotky

Za svou dobře odváděnou práci a důvěru od šéfa jste byla odměněna. Můžete pracovat z domova a vyhnout se tak každodenní tlačenici po cestě do práce. Tzv. home office ale skýtá i podlá lákadla, která vám pracovní proces spíš prodlouží a vy tak ve finále prosedíte celý den doma, aniž byste měla čas na cokoliv jiného. Jak se vyhnout prokrastinaci a rozvrhnout si práci tak, abyste měla chvilku i pro sebe?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 09. 2018 12:02

V prvé řadě si musíte uvědomit, že i když sedíte doma, tak pracujete. Běžná pracovní doba je osm hodin. Na svém denním režimu byste neměla nic měnit, vstávejte tak, jak jste byla zvyklá. Váš mozek tak nepocítí žádnou změnu a snadněji si na „volnější“ režim zvykne. Kdyby si totiž zvykl až moc, zleniví a vy budete mít zabitý celý den.

Na pracovní činnost si najděte místo, kde budete jen pracovat. Nepracujte z postele nebo z gauče, tam je místo pro odpočinek. Vaše tělo to ví, tudíž bude mít tendenci sklouzávat k dělání jakýchkoliv jiných činností, než je práce.




Telefon odložte. Možnost kontroly vaší obrazovky kdykoliv chcete vám jen bude zbytečně užírat čas. Červená upozornění na messengeru od kamarádky, co má zrovna ten den volno a vypisuje vám o svém posledním rande, vás bude zbytečně od práce zdržovat. Kdybyste byla v práci, telefon by šel stranou. Udělejte to proto tak i doma.


Pracujte v delších časových úsecích. To, že vám zrovna doprala pračka a venku svítí sluníčko, vás opět jen rozptýlí. Mokré prádlo samozřejmě potřebuje pověsit, naplánujte si to v tom případě tak, abyste odvedla kus práce a pak si dejte delší pauzu - spojte věšení prádla s přestávkou na oběd. Ale neodbíhejte si tady zalít kávu, támhle pověsit prádlo a než se vám uloží soubor, tak si přeci stihnete nalakovat nehty.


Home office je luxus, který nemá každý, ale je zapotřebí se s ním jistým způsobem i vypořádat. Nabízený komfort v podobě práce doma vás může strhnout do propasti prokrastinace a ve finále vám práci ztížit a prodloužit. Buďte tedy svědomitá a nehoďte nabytou důvěru od šéfa za hlavu.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články